Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΜεσσαρίτικος Τζουλαμάς
Ab logo
  • Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς

Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς

από MAMA KNOWS (http://mamaknows.gr/)

Δυσκολία

Μέτρια

Χρόνος

>60'

Κόστος

Μεσαίο

Αξιολόγηση

Καμία
Κλασική
Πάρτυ ενηλίκων
Πίτσα/Πίτα
Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς

Θα χρειαστώ υλικά για 22 μερίδες

22 μερίδες
  • 25 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. γλυκού αλάτι (για το φύλλο)
  • 450 γρ ΑΒ ρύζι καρολίνα, καθαρισμένο και ξεπλυμένο (για τη γέμιση)
  • 150 γρ ΑΒ ασπρισμένα αμύγδαλα (για τη γέμιση)
  • 150 γρ ΑΒ μαύρες σταφίδες (για τη γέμιση)
  • 900 ml νερό (για τη γέμιση)
  • 240 ml Η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ γάλα φρέσκο (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. σούπας ΑΒ ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 25 συκωτάκια κότας (για τη γέμιση)
  • αλατοπίπερο (για τη γέμιση)
  • 230 γρ ζάχαρη (για το πασπάλισμα)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη (για το πασπάλισμα)
  • 600 γρ ΑΒ αλεύρι (για το φύλλο)
  • 325 ml νερό, χλιαρό (για το φύλλο)
  • 2 κουτ. σούπας ΑΒ ελαιόλαδο (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι (για το φύλλο)

Ας μαγειρέψουμε

Για τη γέμιση:
1. Σπάμε τα αμύγδαλα σε ένα γουδί.
2. Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.
3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό.
4. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε το ρύζι, το αφήνουμε να βράσει για 15’ σε μέτρια θερμοκρασία και αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, αφήνοντάς λίγο να τραβήξει τα υγρά του.
5. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά το μίγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το φύλλο:
1. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει το ζυμάρι εύπλαστο.
2. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30’.
3. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και τη χωρίζουμε σε 6 μικρά μπαλάκια.
4. Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη και με ελαφριές κινήσεις των χεριών μας, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, τυλίγοντας κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε για 6 φύλλα.

Για το γέμισμα της πίτας:
1. Στρώνουμε 2 φύλλα σε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου περίπου 33 εκ.), τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε τη μισή γέμιση.
2. Στρώνουμε ακόμη 2 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
3. Σκεπάζουμε με τα τελευταία 2 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο και ενώνουμε καλά τις άκρες τους για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση στο εσωτερικό.
4. Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, περιχύνουμε το γάλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
5. Ψήνουμε στους 180oC σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
6. Σερβίρουμε αφού κρυώσει ελαφρά ή σε θερμοκρασία δωματίου!
Αξιολόγηση
Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική Παραδοσιακή
Κλασική
Πάρτυ ενηλίκων
Βραδινό
Χειμώνας
Πίτσα/Πίτα
  • Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς