Για τη βάση της τάρτας, ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι το μείγμα να ενωθεί. Στην αρχή θα είναι ψιχουλιαστό. Το αφήνουμε στο ψυγείο, τυλιγμένο σε μια μεμβράνη για τουλάχιστον μία ώρα να σφίξει και να παγώσουν τα λιπαρά. Έπειτα το κόβουμε σε κομματάκια και με το χέρι μας ντύνουμε τις μικρές φορμίτσες για τάρτες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC. Αλείφουμε τη ζύμη σε κάθε φορμίτσα με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε για 15 λεπτά. Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι κρατώντας μόνο τα δροσερά φύλλα, χωρίς καθόλου κοτσάνια. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό και τα ατμίζουμε μέχρι να καθήσουν και να μαραθούν. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για 10 περίπου λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά το μείγμα και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε την τομάτα και το τυρί. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νισεστέ αργά και σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς μεμια ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην μας σβολιάσει. Προσθέτουμε το ξινόγαλο, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή και ομοιογενής σάλτσα. Ενώνουμε την μπεσαμέλ με το μείγμα από το σπανάκι. Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τα ταρτάκια και ψήνουμε στους 180oC για 20-24 λεπτά.Σερβίρουμε τα ταρτάκια κρύα ή χλιαρά.
30 λεπτά
50 -55 λεπτά περίπου