Βουτυρώνετε ένα σκεύος για φούρνο και σερβίρισμα συγχρόνως (ψηλή ταρτιέρα ή μπολ για σουφλέ). Στρώνετε τα μήλα τη μια φέτα δίπλα στην άλλη. Τις ραντίζετε με το χυμό πορτοκαλιού και τις πασπαλίζετε με κανέλα.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλεύρι και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε το μίγμα με τα δάχτυλά σας ώσπου να πιεί το αλεύρι το βούτυρο και να γίνει το μίγμα σαν βρεγμένη άμμος.
Απλώνετε το μίγμα στο ταψί πάνω στα μήλα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα θρυμματισμένα μπραν φλέικς και με τα δάχτυλα τα πιέζετε να μπουν μέσα στη ζύμη, όχι όμως πολύ βαθιά, ίσα-ίσα για να κάνουν μια ανώμαλη (σγουρή) επιφάνεια όταν φουσκώσει η ζύμη με το ψήσιμο.
Ψήνετε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C-200˚C για 35 λεπτά. Στο τέλος γυρίζετε τον επιλογέα του φούρνου στο γκριλ για 10 λεπτά περίπου για να ροδίσει η επιφάνεια του crumble. Προσοχή σε αυτή τη φάση να μην αρπάξει. To σερβίρετε κατευθείαν από τον φούρνο στο τραπέζι και συνοδεύετε με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
TIP Mπορείτε να πασπαλίσετε τα μήλα με χονδροκοπανισμένα καρύδια ή και σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ. Είναι γεύσεις που ταιριάζουν με τα μήλα.
Ο όρος crumble που σημαίνει κάτι σαν τσαλακωμένο - όχι λείο, είναι κατακυρωμένος στην ορολογία της ζαχαροπλαστικής και χαρακτηρίζει αυτή τη σγουρή ροδοψημένη επικάλυψη.