Ας μαγειρέψουμε
Για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου:
1. Ξεκινάμε το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου τουλάχιστον 1 ημέρα νωρίτερα. Πλένουμε το φιλέτο μπακαλιάρου κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι εξωτερικά και το κόβουμε σε 6 μερίδες.
2. Γεμίζουμε μια ευρύχωρη λεκάνη με κρύο νερό, βάζουμε μέσα τον μπακαλιάρο και τον ξαλμυρίζουμε, αλλάζοντας τακτικά το νερό του ανά 6 ώρες.
3. Ο μπακαλιάρος πρέπει να «διατηρήσει» μια διακριτική γεύση αρμύρας.
Για το μαγείρεμα:
4. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα, τα κόβουμε και τα πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους.
5. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
6. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, βάζουμε μια στρώση με το σπανάκι και τα σέσκουλα, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια, συνεχίζουμε τοποθετώντας τον μπακαλιάρο, αλατοπιπερώνουμε και τέλος προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο, τα κρεμμυδάκια και τις σταφίδες.
7. Διαλύουμε τον τοματοπολτό σε 150 ml νερό.
8. Περιχύνουμε το φαγητό με τον τοματοπολτό και το ελαιόλαδο.
9. Τοποθετούμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 25-30’.
10. Σερβίρουμε, εάν θέλουμε με χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι που ταιριάζει πολύ!