- Βάζουμε σε ένα κατσαρόλι το γάλα κρύο, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με σύρμα. Το βάζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά για να ζεσταθεί κι έπειτα χαμηλώνουμε στο μέτριο.
- Προσθέτουμε το κομματάκι βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες και το μείγμα να δέσει. (Καλό είναι η κατσαρόλα να έχει χοντρό πάτο για να μην «πιάσει» το μείγμα.)
- Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα που έχει κρυώσει, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί με το λιωμένο βούτυρο (το προτιμάμε εδώ γιατί δεν έχει υγρά και δεν κινδυνεύουν τα μουλιάσουν τα φύλλα).
- Στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας ένα-ένα με το ίδιο βούτυρο. Ρίχνουμε την κρέμα και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλα, βουτυρώνοντας και πάλι ένα-ένα. Χαράζουμε σε παράλληλες λωρίδες.
- Ψήνουμε στον φούρνο με αέρα στους 150-160ΊC (δεν χρειάζεται να τον προθερμάνουμε). Μόλις η μπουγάτσα πάρει ωραίο ξανθό χρώμα τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Κοσκινίζουμε από πάνω της άχνη ζάχαρη και κανέλα.
- Κόβουμε κάθετα προς το χάραγμα που κάναμε πριν, έτσι ώστε να σχηματιστούν κομμάτια, και σερβίρουμε.