Μπουτάκια Κοτόπουλου Φρικασέ Φούρνου
Δυσκολία
ΔύσκοληΧρόνος
>60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
4 στα 5
Θα χρειαστώ υλικά για 4 μερίδες
- 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμόνι (για τη σάλτσα)
- 1,5 φλιτζάνια γραβιέρα (για από πάνω)
- 1 βολβός φινόκιο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 κουταλιές σούπας καυκαλίδα ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές σούπας μυρώνια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά σούπας μάραθος ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζάνι λάπαθα χοντροκομμένα
- 3 χοντροκομμένες καρδιές μαρουλιού
- 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι (για τη σάλτσα)
- 8 μπουτάκια κοτόπουλου ξεκοκκαλισμένα
- 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα γλυκιά (για τη σάλτσα)
- 1/2 κουταλάκι γλυκού μέλι θυμαρίσιο (για τη σάλτσα)
- Αλάτι
- πιπέρι
- 1 κουταλάκι γλυκού κόλιανδρος σε σπόρους χοντροκομμένους (για τη σάλτσα)
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
- πιπέρι (για τη σάλτσα)
- αλάτι (για τη σάλτσα)
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
Ας μαγειρέψουμε
Βάζετε σε ένα πιάτο τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε ένα μέτριο βαθύ πυρέξ και τοποθετείτε τα μπουτάκια από πάνω.
Σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει με καπάκι ανακατεύετε τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, τον κόλιανδρο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Περιχύνετε με αυτό το μίγμα το κοτόπουλο και κλείνετε το πυρέξ με το καπάκι του ή με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε στους 180οC για 45 με 50 λεπτά. Δεν βάζετε νερό γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους. Τα τελευταία 10 λεπτά πασπαλίζετε με τη γραβιέρα και βάζετε ξανά το ταψί στον φούρνο να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα.
TIP H συγκεκριμένη συνταγή είναι παραδοσιακή της Αράχωβας, φτιάχνεται συνήθως με φορμαέλα και σε κατσαρόλα, ενώ στην πιο δημιουργική της μορφή με μπόλικη γραβιέρα και στον φούρνο, που την απογειώνει.