Ογκρατέν με πατάτες, κρεμμύδια και ζαμπόν
από Βίκυ Σμυρλή
Δυσκολία
ΔύσκοληΧρόνος
>60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
5 στα 5Κλασική
Δείπνο για Δυο
Ορεκτικό
Βάλε στο καλάθι σου

Θα χρειαστώ υλικά για 8 μερίδες
- 2 κιλά πατάτες βρασμένες
- 1,5 φλιτζάνια γάλα (για την επικάλυψη)
- 1,5 φλιτζάνια τυριά τριμμένα Entremont (Emmental-Gouda) (για την επικάλυψη)
- Λίγο τυρί για το σκεύος
- πιπέρι
- Αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- 400 γρ. ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες
- 1,5 κιλά κρεμμύδια μέτρια βρασμένα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 (για την επικάλυψη) αβγά
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
7222810
7128101
7077378
Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
7070784
Για δες 4 ακόμη προϊόντα
Ας μαγειρέψουμε
Βράζετε και καθαρίζετε τις πατάτες. Τις κόβετε σε ροδέλες και τις στραγγίζετε. Κάνετε το ίδιο και για τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρετε λίγες – λίγες τις ροδέλες πατάτας και κρεμμυδιών. Αναμειγνύετε τα υλικά της επικάλυψης. Πασπαλίζετε με τυρί το σκεύος και στρώνετε μέσα μια σειρά πατάτες. Από πάνω στρώνετε τα κρεμμύδια και πάνω στα κρεμμύδια μια στρώση από λωρίδες ζαμπόν. Ρίχνετε 2-3 κουταλιές από το μίγμα της επικάλυψης και συνεχίζετε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Φροντίζετε να είναι η τελευταία στρώση πατάτες για να είναι η επιφάνεια στρωμένη ομαλά. Απλώνετε την υπόλοιπη επικάλυψη πάνω στο ογκρατέν και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 25- 30 λεπτά μέχρι να ψηθούν, να ενώσουν τα υλικά στο κέντρο και να έχει κάνει κρούστα ροδοκόκκινη στην επιφάνεια.
Αξιολόγηση
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Διεθνή
Κλασική
Δείπνο για Δυο
Brunch
Όλες οι εποχές
Ορεκτικό
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
7222810
7128101
7077378
Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
7070784
Για δες 4 ακόμη προϊόντα