Ab logo
  • Πασχαλινό τσουρέκι

Πασχαλινό τσουρέκι

από Στέλιος παρλιάρος

Δυσκολία

Μέτρια

Χρόνος

31'- 60'

Κόστος

Μεσαίο

Αξιολόγηση

Καμία
Κλασική
Πάσχα
Γλυκό
Πασχαλινό τσουρέκι

Θα χρειαστώ υλικά για 4 μερίδες

4 μερίδες
  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αυγό (για την επικάλυψη)
  • 50 γρ. μαγιά της μπύρας νωπή
  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 3 αβγά
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. με επεξεργασία κλαριφιέ
  • αμύγδαλο φιλέ

Βάλε στο καλάθι σου

Απαραίτητα υλικά
  • ΑΛΕΥΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΛΗΡΟ 1 KGR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7069682
  • Αυγά Φρέσκα Αχυρώνα Medium 6 Τεμάχια
    6 τεμ
    0,28 Ε/ τεμ
    €1,66
    7082725
  • 7138311
  • Νερό Φυσικό Επιτραπέζιο 500ml
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7092021
  • Ας μαγειρέψουμε

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ προσθέτοντας το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το γάντζο και προσθέτουμε και το βούτυρο. Ζυμώνουμε τόσο ώστε η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι λεία. Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο, με πολλή προσοχή, αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
    Αξιολόγηση
    Καμία
    Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
    Πες μας πόσο σου άρεσε!
    Διεθνή
    Κλασική
    Πάσχα
    Γλυκό
    Άνοιξη
    Γλυκό
    • Πασχαλινό τσουρέκι

    Βάλε στο καλάθι σου

    Απαραίτητα υλικά
  • ΑΛΕΥΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΛΗΡΟ 1 KGR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7069682
  • Αυγά Φρέσκα Αχυρώνα Medium 6 Τεμάχια
    6 τεμ
    0,28 Ε/ τεμ
    €1,66
    7082725
  • 7138311
  • Νερό Φυσικό Επιτραπέζιο 500ml
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7092021