Ας μαγειρέψουμε
• Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με το βούτυρο • και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. • Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. • Ελέγχουμε αν το αλάτι μας είναι καλό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ. • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν είναι πηχτό αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα. • Όσο είναι ακόμα ζεστή, προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε αμέσως. Για το σερβίρισμα: • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο λάδι το προσούτο που έχουμε κόψει σε λωρίδες. • Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με κρουτόν και τσιγαρισμένο προσούτο. • Προαιρετικά, μπορούμε να ρίξουμε και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.