Ας μαγειρέψουμε
Πλένουμε τις σαρδέλες, τις καθαρίζουμε από τα κεφάλια και τη ραχοκοκαλιά τους, τις αλατίζουμε και τις μαρινάρουμε σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο για 15 λεπτά.Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας.Βράζουμε τα ραδίκια και τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρουμε το σκόρδο και ρίχνουμε τα χόρτα. Τα ανακατεύουμε για 2 λεπτά.Ανοίγουμε τις μαριναρισμένες σαρδέλες σαν πεταλούδα και τις ψήνουμε πάνω σε καυτή σχάρα στο γκριλ, στα κάρβουνα ή μέσα σε λαδωμένο ταψί, αραδιασμένες σε μία στρώση, σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για 4-6 λεπτά συνολικά.Τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και τις σερβίρουμε μαζί με τα χόρτα. Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα.