Ας μαγειρέψουμε
• Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βράζουμε σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Αλλάζουμε νερό, προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας, το δαφνόφυλλο και τον κουρκουμά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 ώρα. Αλατίζουμε τα τελευταία 10 λεπτά του βρασίματος.
• Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, φυλάσσοντας όμως τον ζωμό τους, και τα ρίχνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Πετάμε τη δάφνη και το κανελόξυλο.
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε στο μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές και, αφού μαραθούν, ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε 5 λεπτά ακόμη.
• Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα ρεβίθια, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Επειδή δεν θα σκεπάζεται το φαγητό από τη σάλτσα, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό που κρατήσαμε.
• Ψήνουμε τη ρεβιθάδα για περίπου 35 λεπτά ακόμη, μέχρι να μελώσει το φαγητό και να κάνει μια κρούστα από πάνω. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.