Ας μαγειρέψουμε
Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τις σουρώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λεμόνι.
Όταν κρυώσουν, ρίχνουμε τον σολομό, κομμένο σε λωρίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, και 2 κ.σ. κάππαρη και ανακατεύουμε.
Αν θέλουμε, βάζουμε και τις ελιές, σε κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, ξύσμα από 1 λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.