- Βράζουμε τη φακή για 5 λεπτά και τη σουρώνουμε.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο μαζί με όλα τα λαχανικά να γυαλίσουν για 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά έκτος από το λάδι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Σερβίρουμε τη σούπα χλιαρή, ραντίζοντάς τη με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε προσθέτουμε στη φακή και μια ντομάτα, ψιλοκομμένη.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Νο 1
Ντιπ φακής με φέτα
Εκτέλεση
- Σουρώνουμε τα υγρά από 200 γρ. φακή που μας περίσσεψε και τα κρατάμε στην άκρη.
- Λιώνουμε τη φακή στο μούλτι μαζί με 50 γρ. φέτα, 1 μικρό κρεμμύδι και αλατοπίπερο. Εάν το ντιπ είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο από το νερό της φακής.
- Περιμένουμε μισή ώρα για να σφίξει λίγο και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σέλερι και φρυγανισμένο ψωμί ή αραβικές πίτες.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Νο 2
Σουτζουκάκια φακής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε 1 μικρό κρεμμύδι και 1 μικρή σκελίδα σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν σε μια βαθιά κατσαρόλα με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε μισό ποτήρι ζωμό κότας, 200 γρ. κονκασέ ντομάτας,
1/2 κ.σ. πελτέ, 1 φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι, και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μούλτι 300 γρ. μαγειρεμένη φακή, μισό κρεμμύδι ξερό, μισό ασπράδι αυγού, 1/2 κ.σ. μπαχαρικά (τζίντζερ, κύμινο, κόλιανδρο, κάρυ), 1 μικρό καρότο τριμμένο, 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη και τα πολτοποιούμε.
- Πλάθουμε τα σουτζουκάκια με βρεγμένα χέρια και τα περνάμε για λίγη ώρα από το τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο ώστε να σχηματίσουν κρούστα. Αν το μείγμα της φακής είναι πολύ μαλακό και δεν πλάθεται, το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Τα ρίχνουμε στην σάλτσα που βράζει και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή με μια λαχανοσαλάτα.
Εκτέλεση
- Βράζουμε τη φακή για 5 λεπτά και τη σουρώνουμε.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο μαζί με όλα τα λαχανικά να γυαλίσουν για 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά έκτος από το λάδι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Σερβίρουμε τη σούπα χλιαρή, ραντίζοντάς τη με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε προσθέτουμε στη φακή και μια ντομάτα, ψιλοκομμένη.