facebook-pixel
Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΣούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά
Ab logo
  • Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά
Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

από Άκης Πετρετζίκης
"Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει ιδέες για ένα ιδιαίτερο, εορταστικό μενού - πρώτο ορεκτικό η ""σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά"". Χρόνια πολλά!
Εύκολη
>60'
4/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

6 μερίδες
  • 1 κουτ. σούπας κάρυ σε σκόνη
  • 30 g σπόρους κολοκύθας καθαρισμένους (προαιρετικά, για σερβίρισμα)
  • γιαούρτι (προαιρετικά, για σερβίρισμα)
  • αλάτι χοντρό ή άνθος αλατιού (για σερβίρισμα)
  • 1 lt ζωμός κοτόπουλο (ή 1lt νερό και 1 κύβος λαχανικών ή 50g μίσο λευκό)
  • 10 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 800 g κολοκύθα κίτρινη, καθαρισμένη (καθαρό βάρος) 
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 80 g βούτυρο
  • 6 φέτες μπέικον
  • 200 g κόκκινες φακές
  • 1 σκελίδα σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας κάρυ σε σκόνη
  • 30 g σπόρους κολοκύθας καθαρισμένους (προαιρετικά, για σερβίρισμα)
  • γιαούρτι (προαιρετικά, για σερβίρισμα)
  • αλάτι χοντρό ή άνθος αλατιού (για σερβίρισμα)
  • 1 lt ζωμός κοτόπουλο (ή 1lt νερό και 1 κύβος λαχανικών ή 50g μίσο λευκό)
  • 10 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 800 g κολοκύθα κίτρινη, καθαρισμένη (καθαρό βάρος) 
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 80 g βούτυρο
  • 6 φέτες μπέικον
  • 200 g κόκκινες φακές

Ας μαγειρέψουμε

1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν.

2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1’.

3. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, 20g βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι.

4. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα, ρίχνουμε το ζωμό (ή 1lt νερό με 1 κύβο ή το μίσο) και βράζουμε.

5. Σιγοβράζουμε με το καπάκι πάνω στην κατσαρόλα για 15-30’, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και η κολοκύθα.

6. Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι

7. Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό λεμονιού, το μπούκοβο και το κάρυ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

8. Ζεσταίνουμε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.

9. Όσο βράζει η σούπα, ετοιμάζουμε το μπέικον: το ρίχνουμε στο τηγάνι μόλις ανάψουμε τη φωτιά, αφήνουμε να τραγανίσει όσο ζεσταίνεται το τηγάνι, αφαιρούμε και το στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.

10. Σερβίρουμε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι, το μπέικον σε κομματάκια και τους σπόρους της κολοκύθας.

11. Στον πάτο κάθε πιάτου βάζουμε μια μικρή πρέζα αλάτι χοντρό ή ανθό αλατιού, πριν περιχύσουμε τη σούπα.

Αξιολόγηση

Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Νέα Ελληνική
Κλασική
Πρωτοχρονιά
Βραδινό
Χειμώνας
Ορεκτικό

Βάλε στο καλάθι υλικά για 6 μερίδες

  • Μπέϊκον Καπνιστό Φέτες 130gr
    130 γρ
    15,31 €/ κιλ
    €1,99
    7070775
  • Θυμάρι  25 gr
    25 γρ
    74,4 €/ κιλ
    €1,86
    7133905
  • Κύβοι Ζωμού Κότας 3 Lt 6 Τεμάχια 66 gr
    66 γρ
    18,79 €/ κιλ
    €1,24
    7087854
  • Έχεις ήδη στην κουζίνα
  • Κρεμμύδια Ξερά Χονδρά Συσκευασμένα
    Το προϊόν είναι προσωρινά μη διαθέσιμο
    7064216