Τυροπιτάκια στριφτά, σαν λουλούδια
από AB FOODSTORIES
Για το Πασχαλινό Τραπέζι
Δυσκολία
ΜέτριαΧρόνος
>60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
ΚαμίαΚλασική
Άλλη
Σνακς

Θα χρειαστώ υλικά για 4 μερίδες
- 1 φλ. γάλα, χλιαρό
- 1 πακέτο φρέσκια μαγιά
- 1 αβγό και 1 ασπράδι
- 1 κ. γ. ξίδι λευκό
- 250 g. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 φλ. έ. π. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. ζάχαρη
- 1 κ. σ. αλάτι
- 1 κ. σ. μαχλέπι, τριμμένο
- 8 φλ. αλεύρι
- 1 κ. σ. δυόσμος ξερός
- 200 g. ανθότυρο
- 1 κ. γ. γιαούρτι
- 300 g. τυρί φέτα
- 1 κ. γ. νερό
- 1 κρόκος αβγού
- 2 κ. σ. μαυροκούκι
- 2 κ. σ. σουσάμι ή μαυροκούκι
Ας μαγειρέψουμε
• Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο ζυμώματος, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενής.
• Αφήνουμε να φουσκώσει 30’. Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και -με λαδωμένα χέρια- την πλάθουμε σε κορδόνι και την κόβουμε σε 25 κομμάτια.
• Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι μήκους 35 εκ. Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να γίνει ένα παραλληλόγραμμο, πλάτους 8 εκ. και μήκους 35 εκ.
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση.
• Κόβουμε τη ζύμη, με παράλληλες μαχαιριές - κάθε 1 εκ. - μέχρι το μισό πλάτος. (φωτό 1)
• Βάζουμε λίγη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από την ολόκληρη πλευρά προς την κομμένη. (φωτό 2)
• Τυλίγουμε το γεμιστό κορδόνι κυκλικά, σε σχήμα σαλιγκαριού, με την κομμένη πλευρά εξωτερικά. Έτσι σχηματίζεται ένα λουλούδι. (φωτό 3)
• Στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε πάνω τα τυροπιτάκια.
• Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με το γιαούρτι, το νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή το μαυροκούκι.
• Ψήνουμε στους 180° C, για 40’.
Αξιολόγηση
Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική
Κλασική
Άλλη
Σνακ
Άνοιξη
Σνακς