Ab logo
  • Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

από Πηγή ΑΒ Μagazine

Δυσκολία

Δύσκολη

Χρόνος

>60'

Κόστος

Χαμηλό

Αξιολόγηση

Καμία
Κλασική
Χριστούγεννα
Πίτσα/Πίτα
Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

Θα χρειαστώ υλικά για 11 μερίδες

11 μερίδες
  • 18 φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (για το γ΄μίγμα)
  • 10 ξερά σύκο, ψιλοκομμένα (για το γ΄μίγμα)
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα (για το β΄μίγμα)
  • 4 (για το α΄μίγμα) αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (για το β΄μίγμα)
  • 200 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο (για το α΄μίγμα)
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 γρ. φέτα (για το α΄μίγμα)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (για το γ΄μίγμα)

Βάλε στο καλάθι σου

Απαραίτητα υλικά
  • ΞΗΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ 200 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7096933
  • ΣΥΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ  200 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7149597
  • ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜMENH 35 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064499
  • Αυγά Φρέσκα Αχυρώνα Medium 6 Τεμάχια
    6 τεμ
    0,28 Ε/ τεμ
    €1,66
    7082725
  • Ας μαγειρέψουμε

    Ανακατεύετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Αναμιγνύετε τη φέτα, θρυμματισμένη με τα δάχτυλα, με το λαδοτύρι. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και τα ανακατεύετε με το μίγμα τυριών. Αναμιγνύετε σε ξεχωριστό σκεύος τη ζάχαρη με την κανέλα. Έπειτα ανακατεύετε, πάλι σε ξεχωριστό σκεύος, τα σύκα με τις σταφίδες.Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28εκ. και απλώνετε από πάνω δύο φύλλα έτσι ώστε να σκεπάζονται τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Αλείφετε τα φύλλα με το μίγμα βουτύρου-ελαιόλαδου και πασπαλίζετε με το 1/5 του α’ μίγματος.Σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας. Το αλείφετε με το μίγμα βουτύρου και πασπαλίζετε με το 1/5 του β’ μίγματος. Σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας αλειμμένο και πασπαλίζετε με το 1/5 του γ’ μίγματος.Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 4 φορές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σε κάποια από αυτές τις στρώσεις, μην ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα. «Κλείνετε» γύρω-γύρω την πίτα με τα φύλλα που προεξέχουν και την σκεπάζετε με τα δύο φύλλα που έχουν απομείνει, απαλά και κυματιστά.Βάζετε το μίγμα βουτύρου που περισσεύει στο τηγάνι και το αφήνετε να κάψει. Το ρίχνετε καυτό στην επιφάνεια της πίτας. Τα φύλλα θα πρέπει να δείχνουν ότι ζεματίζονται. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 130οC για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.TIP Για να δοκιμάσατε αν έκαψε το βούτυρο ρίχνετε μέσα 1 μπουκίτσα ψωμί. Αν σκουρύνει αμέσως, είναι έτοιμο.
    Αξιολόγηση
    Καμία
    Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
    Πες μας πόσο σου άρεσε!
    Ελληνική
    Κλασική
    Χριστούγεννα
    Γλυκό
    Χειμώνας
    Πίτσα/Πίτα
    • Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

    Βάλε στο καλάθι σου

    Απαραίτητα υλικά
  • ΞΗΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ 200 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7096933
  • ΣΥΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ  200 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7149597
  • ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜMENH 35 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064499
  • Αυγά Φρέσκα Αχυρώνα Medium 6 Τεμάχια
    6 τεμ
    0,28 Ε/ τεμ
    €1,66
    7082725