Ας μαγειρέψουμε
• Αρωματικό γιαούρτι: Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο, ώστε να ανακατευτούν τα αρώματα.
• Για τη σούπα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.
• Προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τακτικά. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.
• Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και τον άνηθο χοντροκομμένο. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 15 λεπτά.
• Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ απευθείας μέσα στην κατσαρόλα ή σε 2-3 δόσεις στο μπλέντερ. Αν είναι αραιή, βράζουμε λίγο ακόμα να δέσει. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό. Στο τέλος διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.
• Γαρνιτούρα: Ζεματίζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό και, αφού πάρει μία βράση, τον στραγγίζουμε και τον σοτάρουμε με το βούτυρο σε ένα τηγανάκι μέχρι να γυαλίσει. Στο τέλος προσθέτουμε την πέστροφα και ανακατεύουμε ελαφρά, ίσα να ζεσταθεί λίγο. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
• Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ και στο κέντρο βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά γιαούρτι και το μείγμα του αρακά με την πέστροφα. Προσθέτουμε τα κρουτόν και σερβίρουμε.