Start cooking
• Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση από το κοτσάνι προς τη βάση. Με μαχαιράκι αφαιρούμε τα κουκούτσια από κάθε κομμάτι.
• Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού.
• Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το νερό, τη ζάχαρη, τα σποράκια από βανίλιας, το γαρίφαλο, τον γλυκάνισο, την κανέλα, το ξύσμα από λεμόνι και το πορτοκάλι κομμένο σε φέτες.
• Προσθέτουμε τα αχλάδια, ανακατεύουμε προσεκτικά για να βραχούν με το μείγμα και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε μέχρι το υγρό να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20-25 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και να αποκτήσουν σκούρο κοκκινοκαφέ χρώμα.
• Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Βράζουμε το σιρόπι της κατσαρόλας σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς και να μειωθεί αρκετά. Το σουρώνουμε και περιχύνουμε τα αχλάδια.
• Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.