Αφράτο πιλάφι με ψητή κολοκύθα και αμύγδαλα
by AB FOODSTORIES
Difficulty
EasyDuration
>60'Pricing
MediumRating
4 of 5Classic
Christmas
Side dishes

Ingredients for 4 People
- 400 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε μικρά κυβάκια
- 15 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 15 φλ. ρύζι μπασμάτι (ή άλλο, αλλά όχι για σούπα)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. βούτυρο καρύδας
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 15 κ.σ. μαύρες σταφίδες
- 1 καρφάκι γαρίφαλο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 σπόροι καρδάμωμο, κοπανισμένοι καλά
- αλάτι
- 3 – 3 1/2 φλ. καυτό νερό
- 1 ξύσμα λεμονιού
- πιπέρι
Start cooking
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C στη λειτουργία του αέρα.
Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο καρύδας σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι με το κρεμμύδι, για 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο, το καρδάμωμο και το ξύσμα λεμονιού, ρίχνουμε και το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, χωρίς να ανακατεύουμε, για 15 λεπτά ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού και να σωθεί το νερό. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά (έχουν ανέβει στην επιφάνεια αφού δεν ανακατεύουμε το ρύζι), προσθέτουμε το μείγμα κολοκύθας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα (ή αδειάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα αλειμμένη με βούτυρο και σκεπάζουμε τη φόρμα). Αφήνουμε για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Modern Greek
Classic
Christmas
Lunch,Dinner
Winter
Side dishes