Αγριογούρουνο Σάλμι με κρασί και καρυδάτη σάλτσα
by Πηγή ΑΒ Μagazine
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
HighRating
Not rated yetClassic
Everyday recipe
Main courses
Shop this recipe

Ingredients for 4 People
- 2 μικρά καρότα, σε φέτες
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1,5 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα
- Αλάτι
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μέτρια σελινόριζα, σε κομματάκια
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε κομμάτια
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 μεγάλο καρότο, σε φέτες
- 1,5 κιλά αγριογούρουνο καθαρό, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μικρές μπουκιές
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (για τη μαρινάδα)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (για τη μαρινάτα)
- 1/2 φλιτζάνι ξίδι (για τη μαρινάτα)
- 2 καρφάκια γαρύφαλλο (για τη μαρινάτα)
- 10 κόκκοι πιπεριού (για τη μαρινάτα)
- 3 φλιτζάνια λευκό κρασί αρετσίνωτο (για τη μαρινάτα)
- 2 φύλλα δάφνης ψιλοκομμένα (για τη μαρινάτα)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (για τη μαρινάτα)
- 3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο (για τη μαρινάτα)
- 1 μικρή σελινόριζα χοντροκομμένη (για τη μαρινάτα)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (για τη μαρινάτα)
Shop this recipe
Essential ingredients
This item is no longer available
7104641
This item is no longer available
7064221
7062286
7063944
Load 4 more products
Start cooking
Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια βαριά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε όλα τα υλικά της μαρινάτας εκτός από το κρασί και το ξίδι. Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Ρίχνετε το κρασί και το ξίδι, σκεπάζετε και σιγοβράζετε τη μαρινάτα για 30 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει, αφαιρείτε τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα, τα γαρύφαλλα και τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνετε με αυτήν τα κομμάτια του
κρέατος, τα οποία έχετε τοποθετήσει μέσα σε πήλινο σκεύος. Τα σκεπάζετε και αφήνετε να «σταθούν» 24 ώρες στο ψυγείο.Πριν τα μαγειρέψετε βγάζετε ένα-ένα από τη μαρινάτα τα κομμάτια του κρέατος και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά να «κάψει» και σοτάρετε μέσα το κρέας, έως ότου ροδοκοκκινίσει. Ρίχνετε το κρασί, το καρότο, το κρεμμύδι, τη σελινόριζα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να μείνει ελάχιστη σάλτσα.Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τα κομμάτια του κρέατος, τα τοποθετείτε σε ζεστή πιατέλα και τα διατηρείτε ζεστά, σε χαμηλό φούρνο. Αφαιρείτε από τη σάλτσα και πετάτε το κρεμμύδι και το σκόρδο, την περνάτε από τον μύλο των λαχανικών ή το μπλέντερ και κατόπιν από λεπτή σήτα, ώστε να γίνει λεία. Την αδειάζετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και την αφήνετε να σιγοβράσει για 1 με 2 λεπτά. Ρίχνετε τα καρύδια και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 3 με 4 λεπτά. Περιχύνετε με αυτήν τα κομμάτια του κρέατος και συνοδεύετε με πατατούλες βραστές ή ρύζι πιλάφι.TIP Η καρυδάτη σάλτσα με την παρουσία του σκόρδου είναι πολύ συνηθισμένη σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Συνηθίζεται πάρα πολύ σε κυνήγια όπως το αγριογούρουνο, το ελάφι και ο λαγός.
κρέατος, τα οποία έχετε τοποθετήσει μέσα σε πήλινο σκεύος. Τα σκεπάζετε και αφήνετε να «σταθούν» 24 ώρες στο ψυγείο.Πριν τα μαγειρέψετε βγάζετε ένα-ένα από τη μαρινάτα τα κομμάτια του κρέατος και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά να «κάψει» και σοτάρετε μέσα το κρέας, έως ότου ροδοκοκκινίσει. Ρίχνετε το κρασί, το καρότο, το κρεμμύδι, τη σελινόριζα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να μείνει ελάχιστη σάλτσα.Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τα κομμάτια του κρέατος, τα τοποθετείτε σε ζεστή πιατέλα και τα διατηρείτε ζεστά, σε χαμηλό φούρνο. Αφαιρείτε από τη σάλτσα και πετάτε το κρεμμύδι και το σκόρδο, την περνάτε από τον μύλο των λαχανικών ή το μπλέντερ και κατόπιν από λεπτή σήτα, ώστε να γίνει λεία. Την αδειάζετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και την αφήνετε να σιγοβράσει για 1 με 2 λεπτά. Ρίχνετε τα καρύδια και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 3 με 4 λεπτά. Περιχύνετε με αυτήν τα κομμάτια του κρέατος και συνοδεύετε με πατατούλες βραστές ή ρύζι πιλάφι.TIP Η καρυδάτη σάλτσα με την παρουσία του σκόρδου είναι πολύ συνηθισμένη σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Συνηθίζεται πάρα πολύ σε κυνήγια όπως το αγριογούρουνο, το ελάφι και ο λαγός.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Everyday recipe
Lunch
Autumn,Winter
Main courses
Shop this recipe
Essential ingredients
This item is no longer available
7104641
This item is no longer available
7064221
7062286
7063944
Load 4 more products