facebook-pixel
Recipe Search ResultsΑνηθοτυρόπιτα
Ab logo
  • Ανηθοτυρόπιτα
Ανηθοτυρόπιτα

Ανηθοτυρόπιτα

by Μυρσίνη Λαμπράκη
Average
>60'
0/5
Medium

Ingredients forPeople

8 servings
  • 2 κουταλιές σούπας γάλα πλήρες αγελαδινό για το ράντισμα (για τα φύλλα)
  • 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ή κουρού
  • 1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο ανάλατο αγελαδινό για το άλειμμα (για τα φύλλα)
  • 1 κουταλιά σούπας σουσάμι λευκό (για τα φύλλα)
  • 1 κιλό ανθότυρο ανάλατο (για τη γέμιση)
  • 400 γρ. φέτα τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 5 (για τη γέμιση) αβγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα πλήρες αγελαδινό (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι πράσινο (για τη γέμιση)
  • 1 κουταλιά σούπας άνηθος φρέσκος ψιλοκομμένος (για τη γέμιση)
  • 2 κουταλιές σούπας γάλα πλήρες αγελαδινό για το ράντισμα (για τα φύλλα)
  • 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ή κουρού
  • 1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο ανάλατο αγελαδινό για το άλειμμα (για τα φύλλα)
  • 1 κουταλιά σούπας σουσάμι λευκό (για τα φύλλα)
  • 1 κιλό ανθότυρο ανάλατο (για τη γέμιση)
  • 400 γρ. φέτα τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 5 (για τη γέμιση) αβγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα πλήρες αγελαδινό (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι πράσινο (για τη γέμιση)
  • 1 κουταλιά σούπας άνηθος φρέσκος ψιλοκομμένος (για τη γέμιση)

Start cooking

Για ένα μεγάλο ταψί 25χ35 εκ.Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνετε τα τυριά δουλεύοντάς τα με το χέρι σας για 1 με 2 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε το γάλα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τον άνηθο. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά μαζί.Βουτυρώνετε ένα ταψί 25χ35 εκ., και απλώνετε δύο φύλλα τα οποία έχετε βουτυρώσει ελαφρά μεταξύ τους επίσης. Αφήνετε το φύλλο να περισσεύει περιμετρικά. Ρίχνετε τη γέμιση και στρώνετε με μια σπάτουλα. Απλώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα μεταξύ τους.Κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω-γύρω και τα γυρίζετε προς τα μέσα για να σχηματίσετε τον κόθορο (στεφάνι).Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια (χωρίς να την κόψετε μέχρι κάτω), αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζετε με το γάλα. Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στους 180oC για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.TIP Αν θέλετε μπορείτε να εμπλουτίσετε την πίτα και με άλλα αρωματικά που ταιριάζουν πολύ στα λευκά τυριά, όπως ο δυόσμος και ο μαϊντανός ή το φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι.

Rating

Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Brunch
All seasons
Aperitif

Shop recipe for 8 servings

  • Βούτυρο Soft Ανάλατο Σκαφάκι 225g
    This item is temporarily unavailable
    7137856
  • Σουσάμι  50 gr
    This item is no longer available
    7064748
  • Φρέσκο Γάλα 3.5% Λιπαρά 1 lt
    1 L
    1,12 €/ L€1,12
    1,00 €/ L
    €1,00
    7128101