Recipe Search ResultsΑνηθοτυρόπιτα
Ab logo
  • Ανηθοτυρόπιτα

Ανηθοτυρόπιτα

by Μυρσίνη Λαμπράκη

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Aperitif
Ανηθοτυρόπιτα

Ingredients for 8 People

8 People
  • 2 κουταλιές σούπας γάλα πλήρες αγελαδινό για το ράντισμα (για τα φύλλα)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι πράσινο (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα πλήρες αγελαδινό (για τη γέμιση)
  • 5 (για τη γέμιση) αβγά
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 400 γρ. φέτα τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 1 κιλό ανθότυρο ανάλατο (για τη γέμιση)
  • 1 κουταλιά σούπας σουσάμι λευκό (για τα φύλλα)
  • 1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο ανάλατο αγελαδινό για το άλειμμα (για τα φύλλα)
  • 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ή κουρού
  • 1 κουταλιά σούπας άνηθος φρέσκος ψιλοκομμένος (για τη γέμιση)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • ΠΙΠΕΡΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ 25 GR
    This item is no longer available
    7064457
  • Μοσχοκάρυδο Τριμμένο 40 gr
    This item is no longer available
    7064511
  • Start cooking

    Για ένα μεγάλο ταψί 25χ35 εκ.Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνετε τα τυριά δουλεύοντάς τα με το χέρι σας για 1 με 2 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε το γάλα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τον άνηθο. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά μαζί.Βουτυρώνετε ένα ταψί 25χ35 εκ., και απλώνετε δύο φύλλα τα οποία έχετε βουτυρώσει ελαφρά μεταξύ τους επίσης. Αφήνετε το φύλλο να περισσεύει περιμετρικά. Ρίχνετε τη γέμιση και στρώνετε με μια σπάτουλα. Απλώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα μεταξύ τους.Κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω-γύρω και τα γυρίζετε προς τα μέσα για να σχηματίσετε τον κόθορο (στεφάνι).Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια (χωρίς να την κόψετε μέχρι κάτω), αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζετε με το γάλα. Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στους 180oC για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.TIP Αν θέλετε μπορείτε να εμπλουτίσετε την πίτα και με άλλα αρωματικά που ταιριάζουν πολύ στα λευκά τυριά, όπως ο δυόσμος και ο μαϊντανός ή το φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek
    Classic
    Everyday recipe
    Brunch
    All seasons
    Aperitif
    • Ανηθοτυρόπιτα

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • ΠΙΠΕΡΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ 25 GR
    This item is no longer available
    7064457
  • Μοσχοκάρυδο Τριμμένο 40 gr
    This item is no longer available
    7064511