Recipe Search ResultsΑνοιξιάτικα ρολά ή spring rolls με γλυκόξινη σάλτσα
Ab logo
  • Ανοιξιάτικα ρολά ή spring rolls με γλυκόξινη σάλτσα

Ανοιξιάτικα ρολά ή spring rolls με γλυκόξινη σάλτσα

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Average

Duration

31'- 60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Fat Thursday
Aperitif
Ανοιξιάτικα ρολά ή spring rolls με γλυκόξινη σάλτσα

Ingredients for 12 People

12 People
  • Αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι σουσάμι καβουρδισμένο (για τη γλυκόξινη σάλτσα)
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο (ή απλό λάχανο)
  • 2 φλιτζάνια καρότα κομμένα λεπτά μπαστουνάκια (ή τριμμένα)
  • 2 φλιτζάνια κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 24 κλαδάκια μαϊντανός
  • 2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ τριμμένο
  • δυόσμου
  • 24 μέτριες γαρίδες
  • 2 πακέτα φύλλα ρυζιού
  • πιπέρι
  • 1,5 φλιτζάνια ζάχαρη (για τη γλυκόξινη σάλτσα)
  • σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • 3 σταγόνες χυμός λεμονιού (για τη γλυκόξινη σάλτσα)
  • 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ξίδι (για τη γλυκόξινη σάλτσα)
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι ρευστό (για τη γλυκόξινη σάλτσα)
  • 2 φλιτζάνια κέτσαπ (για τη γλυκόξινη σάλτσα)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΧΛΩΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    This item is no longer available
    7064229
  • ΚΑΡΟΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
    This item is no longer available
    7063927
  • ΦΥΛΛΑ ΡΥΖΙΟΥ 134 GR
    This item is no longer available
    7133351
  • ΛΑΧΑΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    This item is no longer available
    7063815
  • Start cooking

    Ανακατεύετε τα καρότα, το λάχανο, τα κρεμμυδάκια και το τζίντζερ σε ένα μπολ με λίγο αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι, την ουρά, την πλάτη και το έντερο και τις κόβετε στη μέση, κατά μήκος. Μουσκεύετε τα φύλλα ρυζιού για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό, ένα- ένα, για να γίνουν ευλύγιστα και τα τοποθετείτε σε υγρή πετσέτα ένα-ένα για να τα γεμίσετε. Στην κάτω άκρη απλώνετε κατά μήκος λίγο από το μίγμα των λαχανικών. Διπλώνετε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και αρχίζετε να τυλίγετε σφιχτά σε ρολό.

    Όταν φτάσετε στη μέση βάζετε πάνω στο φύλλο δύο μισά γαρίδας, από πάνω δύο φυλλαράκια δυόσμου και ένα κλαδάκι μαϊντανό. Συνεχίζετε το τύλιγμα, σφιχτά, μέχρι να φτάσετε στην άλλη άκρη. Οι γαρίδες και τα αρωματικά φαίνονται στα ρολά αφού τα φύλλα ρυζιού είναι διάφανα. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν τα ρολά. Ζεσταίνετε καλά το λάδι σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τα ρολάκια μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα λαχανικά τής γέμισης πρέπει να μείνουν αρκετά τραγανά. Τα σερβίρετε με τη γλυκόξινη σάλτσα.

    Για τη σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι ρίχνετε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού και την κάνετε καραμέλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις η καραμέλα πάρει το χρώμα του μελιού, ρίχνετε με προσοχή το ξίδι. Αφήνετε να ανακατευτεί με την καραμέλα και προσθέτετε την κέτσαπ. Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, ανακατεύετε το μέλι και τελευταίο το σουσάμι. Σερβίρετε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

    TIP Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στα ανοιξιάτικα ρολά από λίγο βρασμένο φιδέ ρυζιού. Θα τον τοποθετήσετε κατά το τύλιγμα, πάνω από το μίγμα των λαχανικών.

    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Fat Thursday
    Snack
    All seasons
    Aperitif
    • Ανοιξιάτικα ρολά ή spring rolls με γλυκόξινη σάλτσα

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΧΛΩΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    This item is no longer available
    7064229
  • ΚΑΡΟΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
    This item is no longer available
    7063927
  • ΦΥΛΛΑ ΡΥΖΙΟΥ 134 GR
    This item is no longer available
    7133351
  • ΛΑΧΑΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    This item is no longer available
    7063815