facebook-pixel
Recipe Search ResultsΑντίβ με ζαμπόν γκρατινέ
Ab logo
  • Αντίβ με ζαμπόν γκρατινέ
Αντίβ με ζαμπόν γκρατινέ

Αντίβ με ζαμπόν γκρατινέ

by Βίκυ Σμυρλή
Hard
>60'
2/5
High

Ingredients forPeople

4 servings
  • 8 κομμάτια αντίβ
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά του τσαγιού ζάχαρη
  • 8 λεπτές φέτες ζαμπόν
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (για τη μπεσαμέλ)
  • Χυμός από το αντίβ
  • 2,5 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 8 κομμάτια αντίβ
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά του τσαγιού ζάχαρη
  • 8 λεπτές φέτες ζαμπόν
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (για τη μπεσαμέλ)
  • Χυμός από το αντίβ
  • 2,5 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Start cooking

Καθαρίζετε τα αντίβ από τα εξωτερικά φύλλα, αν χρειάζεται και κόβετε την πράσινη ρίζα. Τα αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μεγάλο ταψί ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα αντίβ μέχρι να ροδίσουν γύρω-γύρω. Ρίχνετε το σκόρδο και το νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε σκεπασμένα για 15-20 λεπτά. Προσθέτετε λίγο νερό, αν χρειαστεί, για να μη στεγνώσουν και για να έχετε λίγους χυμούς από τα αντίβ. Όταν μαλακώσουν τα βγάζετε από την φωτιά και αφήνετε τους χυμούς μέσα στο ταψί. Αφήνετε τα αντίβ να κρυώσουν, τα τυλίγετε με το ζαμπόν ένα-ένα και τα βάζετε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC και ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο και διαλύετε μέσα το αλεύρι ανακατεύοντας το μείγμα γρήγορα και δίχως να σταματήσετε μέχρι να γίνει ομοιογενές και χρυσαφένιο (roux). Ρίχνετε το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει η σάλτσα ομοιογενής. Προσθέτετε τους χυμούς από το ταψί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Κατεβάζετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ρίχνετε το τυρί ανακατεύοντας για να πάει παντού. Στρώνετε τη μπεσαμέλ πάνω στα αντίβ, πασπαλίζετε με το τυρί και ψήνετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί η μπεσαμέλ. Προς το τέλος γκρατινάρετε τα αντίβ κάτω από το γκριλ, πάντοτε προσέχοντας να μη αρπάξουν. Σερβίρετε τα αντίβ ζεστά. Είναι εξαιρετικά για πρώτο πιάτο.

Rating

Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Everyday recipe
Lunch
All seasons
Main courses

Shop recipe for 4 servings