Recipe Search ResultsΑρνάκι οφτό με γραβιέρα Κρήτης
Ab logo
  • Αρνάκι οφτό με γραβιέρα Κρήτης

Αρνάκι οφτό με γραβιέρα Κρήτης

by AB Foodstories

Difficulty

Easy

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Easter
Main courses
Αρνάκι οφτό με γραβιέρα Κρήτης

Ingredients for 6 People

6 People
  • 3 kg αρνί από μπούτι με ένα μέρος από τα πλευρά (μαζί με την μπόλια τους)
  • 200 g γραβιέρα Κρήτης Τρύπας «ΑΒ Επιλογή»
  • 700 ml κόκκινο δυνατό κρασί
  • 2 κ.σ. αλάτι χοντρό
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 2 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι ψιλό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Start cooking

• Πασπαλίζουμε το κρέας με το χοντρό αλάτι και το αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C με αέρα. • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρασί, το δεντρολίβανο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε στην άκρη. • Κόβουμε τη γραβιέρα σε τριγωνάκια και τις σκελίδες σκόρδου σε 2-3 κομμάτια την καθεμία. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε βαθιές τρύπες επάνω στο κρέας και σφηνώνουμε τη γραβιέρα και τα σκόρδα. Πασπαλίζουμε ολόκληρο το αρνάκι με τη ρίγανη και μπόλικο πιπέρι και το μεταφέρουμε σε μια βαθιά γάστρα. Ραντίζουμε με αρκετό από το κρασί, προσθέτουμε το δεντρολίβανο που βράσαμε στο κρασί. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ραντίζουμε πάλι με λίγο κρασί. Επαναφέρουμε τη γάστρα (σκεπασμένη) στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες. Κάθε 15-20 λεπτά ανοίγουμε τη γάστρα, ραντίζουμε το κρέας με κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Μετά τις 2 ώρες, αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε το αρνί σε μεγάλη πιατέλα.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Cretan
Classic
Easter
Lunch
All seasons
Main courses
  • Αρνάκι οφτό με γραβιέρα Κρήτης