Recipe Search ResultsΑρνάκι ταζίν με ξερά βερίκοκα και κουκουνάρια
Ab logo
  • Αρνάκι ταζίν με ξερά βερίκοκα και κουκουνάρια

Αρνάκι ταζίν με ξερά βερίκοκα και κουκουνάρια

by AB FOODSTORIES

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Easter,Father's day,Romantic Meal,Sunday Course,Nights with friends
Main courses
Αρνάκι ταζίν με ξερά βερίκοκα και κουκουνάρια

Ingredients for 4 People

4 People
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
  • 1 κ. σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ. γ. κόλιανδρο ξερό, σπασμένο
  • 1 κ. γ. κύμινο, σκόνη
  • 1 κ. γ. κανέλα, σκόνη
  • 1 κ. γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κιλό αρνί, σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 κ. γ. σαφράν, σε σκόνη, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας καυτό νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1,5 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ξερά βερίκοκα
  • 2 κ. σ. ροδόνερο
  • 500 ml νερό

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Δυόσμος Ελληνικός 80 gr
    This item is no longer available
    7064335
  • Μαϊντανός Τεμάχιο Ελληνικός
    This item is no longer available
    7064307
  • Νερό Φυσικό Επιτραπέζιο 500ml
    This item is no longer available
    7092021
  • Ροδόνερο Spray 200ml
    200 ml
    10,7 Ε/ L
    €2,14
    7071471
  • Start cooking

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το ροδόνερο και μουλιάζουμε εκεί τα βερύκοκα για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε μονή στρώση. Τα αφήνουμε να ροδίσουν από την μία πλευρά για 5 - 6 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσουμε, μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζουμε και τα σοτάρουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη μεριά. Μεταφέρουμε το κρέας σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα βαθύ και ευρύχωρο πυρίμαχο σκεύος, με ή χωρίς καπάκι –ιδανικά, χρησιμοποιούμε το ειδικό σκεύος ταζίν, ένα είδος κεραμικής γάστρας με ψηλό κωνικό σκέπασμα που αφήνει χώρο για να κυκλοφορήσει ο ατμός του φαγητού). Αφήνουμε κατά μέρος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Στο λάδι και το λίπος που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ξυλάκι κανέλας για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σαφράν με το νερό του, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στη γάστρα, ανάμεσα στα κομμάτια του αρνιού. Στραγγίζουμε τα βερίκοκα και τα αφήνω κατά μέρος. Ρίχνουμε το υγρό τους στη γάστρα και ανακατεύουμε απαλά. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του (αν δεν έχει καπάκι σκεπάζουμε σφικτά με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο) και το βάζουμε στο φούρνο, σε ένα από τα χαμηλά ράφια. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα στραγγισμένα βερίκοκα για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε την κανέλα σε σκόνη, το κύμινο, τον κόλιανδρο και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι τα βερίκοκα να καραμελώσουν ελαφρώς. Μόλις ολοκληρωθεί το 40λεπτο ψήσιμο του κρέατος βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, προσθέτουμε το μείγμα με τα βερίκοκα και τα κουκουνάρια, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε το σκεύος στο φούρνο, χωρίς να το σκεπάσουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας –αν χρειαστεί, ψήνουμε για λίγα λεπτά παραπάνω, σκεπάζοντας το σκεύος για μερικά λεπτά ώστε να μην στεγνώσει το κρέας. Βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το δυόσμο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά και σερβίρουμε. Ιδανικά, συνοδεύουμε με πιλάφι ή κουσκούς, απλά ή εμπλουτισμένα με αμύγδαλα, σταφίδες και μυρωδικά.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Easter,Father's day,Romantic Meal,Sunday Course,Nights with friends
    Lunch,Dinner
    Spring,Summer,Autumn
    Main courses
    • Αρνάκι ταζίν με ξερά βερίκοκα και κουκουνάρια

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Δυόσμος Ελληνικός 80 gr
    This item is no longer available
    7064335
  • Μαϊντανός Τεμάχιο Ελληνικός
    This item is no longer available
    7064307
  • Νερό Φυσικό Επιτραπέζιο 500ml
    This item is no longer available
    7092021
  • Ροδόνερο Spray 200ml
    200 ml
    10,7 Ε/ L
    €2,14
    7071471