facebook-pixel
Recipe Search ResultsΧανιώτικη Τούρτα
Ab logo
  • Χανιώτικη Τούρτα
Χανιώτικη Τούρτα

Χανιώτικη Τούρτα

by Βίκυ Σμυρλή
Average
31'- 60'
4/5
Medium

Ingredients forPeople

4 servings
  • 2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο απάκι σοταρισμένο (για τη γέμιση)
  • 300 γρ. Ανθότυρο θρυμματισμένο (για τη γέμιση)
  • 1,5 κιλά αρνάκι (μπούτι) βρασμένο, κομμένο σε κομματάκια (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. μανούρι σε κύβους (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. γραβιέρα γλυκιά σε κύβους (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 2 κ.σ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομματάκια (για τη γέμιση)
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (για τη γέμιση)
  • 1 κ.γ. κοφτή κανέλα (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι ζωμό από το κρέας (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • Πιπέρι (Για τη γέμιση)
  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό (για την επιφάνεια)
  • Σουσάμι για πασπάλισμα (για την επιφάνεια)
  • 2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο απάκι σοταρισμένο (για τη γέμιση)
  • 300 γρ. Ανθότυρο θρυμματισμένο (για τη γέμιση)
  • 1,5 κιλά αρνάκι (μπούτι) βρασμένο, κομμένο σε κομματάκια (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. μανούρι σε κύβους (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. γραβιέρα γλυκιά σε κύβους (για τη γέμιση)
  • 200 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 2 κ.σ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομματάκια (για τη γέμιση)
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (για τη γέμιση)
  • 1 κ.γ. κοφτή κανέλα (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι ζωμό από το κρέας (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • Πιπέρι (Για τη γέμιση)
  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό (για την επιφάνεια)

Start cooking

Πλένετε καλά το κρέας και το βάζετε σε κατσαρόλα με νερό ελαφρά αλατισμένο και να το σκεπάζει. Όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζετε κατά διαστήματα για 15-20 λεπτά περίπου. Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε το κρέας για περίπου 1 ώρα. Όταν μαλακώσει τελείως και ξεκολλάει από το κόκκαλο, το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Το ξεκοκαλίζετε και το κόβετε σε μικρά κομματάκια. Το αλατοπιπερώνετε. Σουρώνετε τον ζωμό και κρατάτε 1 φλιτζάνι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε μέσα ένα φύλλο σφολιάτας. Σηκώνετε τις άκρες του φύλλου και καλύπτετε τα πλαϊνά του ταψιού. Αφήνετε τις άκρες του που περισσεύουν να κρέμονται γύρω-γύρω. Ετοιμάζετε τη γέμιση. Χωρίζετε το κρέας σε δύο μέρη. Χωρίζετε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης σε δύο μέρη: απάκι-ανθότυρο-μανούρι- γραβιέρα γλυκιά σε κύβους-γραβιέρα πικάντικη τριμμένη-βούτυρο-δυόσμο- κανέλα. Στρώνετε τη μισή γέμιση τυριών μέσα στο ταψί. Από πάνω στρώνετε το υπόλοιπο κρέας και το αλατοπιπερώνετε. Ραντίζετε με λίγο ζωμό και απλώνετε πάνω στο κρέας την άλλη μισή ποσότητα τυριών. Περιχύνετε και πάλι με τον ζωμό και σκεπάζετε την τούρτα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Ενώνετε τις άκρες του κάτω φύλλου με το πάνω και τις πλάθετε σαν κορδόνι για να κλείσει η τούρτα-πίτα καλά. Αλείφετε με πινέλο την επιφάνεια της τούρτας με το χτυπημένο αυγό και την πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε την τούρτα για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και τη σερβίρετε.Tip: Όσο μεγαλύτερη ποικιλία τυριών έχετε, τόσο πιο νόστιμη είναι η τούρτα. Γενικά προσπαθήστε να βάλετε στη γέμιση μια μαλακιά μυζήθρα, ένα ανθότυρο, μια γραβιέρα φρέσκια και μια πιο ώριμη γραβιέρα ή μυζήθρα.

Rating

Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Everyday recipe
Other
All seasons
Pizza/pie

Shop recipe for 4 servings