Recipe Search ResultsΧειροποίητο τυρί φιστικιού Αιγίνης με ζελέ κράνμπερις και κράκερ λιναρόσπορου
Ab logo
  • Χειροποίητο τυρί φιστικιού Αιγίνης με ζελέ κράνμπερις και κράκερ λιναρόσπορου

Χειροποίητο τυρί φιστικιού Αιγίνης με ζελέ κράνμπερις και κράκερ λιναρόσπορου

by AB Foodstories

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Low

Rating

Not rated yet
Vegan
Christmas
Starters & nibbles
Χειροποίητο τυρί φιστικιού Αιγίνης με ζελέ κράνμπερις και κράκερ λιναρόσπορου

Ingredients for 6 People

6 People
  • 2 φλ. γάλα vegan, π.χ. φιστικιού Αιγίνης
  • 4 κ.σ. πάστα miso
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 2 κ.σ. άγαρ-άγαρ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. βιολογική σκόνη matcha
  • 1 φλ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.γ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι Ιμαλαΐων
  • 2 φλ. νερό
  • 1 φλ. λιναρόσπορος
  • 1/4 κ.γ. βιολογική κανέλα Greenbay
  • 1 κ.σ. άγαρ-άγαρ, σε σκόνη
  • 1/2 φλ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (ή σιρόπι σφενδάμου)
  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. αποξηραμένα κράνμπερις

Start cooking

• Κράκερ: Βάζουμε το νερό σε ένα μεσαίο μπολ και προσθέτουμε τον λιναρόσπορο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να καθίσει για τουλάχιστον 1 ώρα (ή όλο το βράδυ). Μετά την αναμονή, το νερό στο μείγμα θα πρέπει να έχει αποκτήσει μια ζελατινώδη σύσταση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Προσθέτουμε το αλάτι, το δεντρολίβανο και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το μείγμα σε λεπτή στρώση. Ψήνουμε για 45-60 λεπτά. Μόλις ψηθεί και σταθεροποιηθεί, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σπάζουμε το φύλλο σε μερίδες μικρού μεγέθους, σαν κράκερ. • Ζελέ κράνμπερις: Βυθίζουμε τα κράνμπερις σε λίγο ζεστό νερό, για να τα ξεπλύνουμε. • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα στραγγισμένα κράνμπερις, το νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, να μαλακώσουν. Με μπλέντερ χειρός τα χτυπάμε να γίνουν ένα λείο μείγμα, το οποίο περνάμε από λεπτή σήτα, ώστε να διαχωρίσουμε τον πολτό από τη σάλτσα. • Με μπλέντερ χειρός χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα. • Ρίχνουμε τη στραγγισμένη σάλτσα ξανά στην κατσαρόλα μαζί με το άγαρ-άγαρ και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά. • Vegan τυρί: Μουλιάζουμε τα φιστίκια σε ζεστό νερό για 5 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο. Διαλύουμε την πάστα miso σε 1/4 φλ. ζεστό νερό. Ρίχνουμε σε ένα λεπτό και ψηλό δοχείο τα φιστίκια, το vegan γάλα, τον χυμό λεμονιού, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά με μπλέντερ χειρός, να γίνει ένα λείο μείγμα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα φιστικιών. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τη διαλυμένη πάστα miso και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και τη σκόνη matcha για ενίσχυση του πράσινου χρώματος. Τέλος, προσθέτουμε το άγαρ-άγαρ, ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν και μαγειρεύουμε το μείγμα «τυριού» για 5-6 λεπτά. • Σε μια φόρμα-καλούπι σιλικόνης ρίχνουμε πρώτα το ζελέ κράνμπερις, περιμένουμε λίγο να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα τυριού. Σερβίρουμε με τα κρακεράκια.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Modern Greek
Vegan
Christmas
Lunch
Starters & nibbles
  • Χειροποίητο τυρί φιστικιού Αιγίνης με ζελέ κράνμπερις και κράκερ λιναρόσπορου