Recipe Search ResultsΧοιρινό με μήλα, μαραθόριζα και γλυκάνισο
Ab logo
  • Χοιρινό με μήλα, μαραθόριζα και γλυκάνισο

Χοιρινό με μήλα, μαραθόριζα και γλυκάνισο

by AB FOODSTORIES

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Christmas
Main courses
Χοιρινό με μήλα, μαραθόριζα και γλυκάνισο

Ingredients for 6 People

6 People
  • 25 κιλά χοιρινή σπάλα με το κόκαλο, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτές τομάτας
  • 850 ml ζωμός λαχανικών
  • 150 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • 1 μεγάλη μαραθόριζα, κομμένη σε φέτες
  • πιπέρι
  • 1 φιάλη (750 ml) κόκκινο κρασί
  • 2 ξερά κρεμμύδια σε μέτρια κομμάτια
  • 2 καρότα, σε μέτρια κομμάτια
  • 5 - 6 γαρίφαλα
  • 1 κ.γ. ολόκληρα μπαχάρια
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 5 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα από φλούδες και κουκούτσια και κομμένα κυδωνάτα
  • 1 κ.σ. σπόροι γλυκάνισου
  • 25 γρ. μέλι
  • 80 γρ. μαύρες σταφίδες

Start cooking

• Μαρινάρισμα: Σε ένα μεγάλο σκεύος βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού και όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε για 12 ώρες στο ψυγείο. • Βγάζουμε από τη μαρινάδα τα κομμάτια του κρέατος, τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίζουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και την κρατάμε κατά μέρος. • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού, σε δόσεις, για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα μεταφέρουμε όλα σε μια ευρύχωρη γάστρα. • Στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρουμε τη μαραθόριζα, μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα της μαρινάδας, για 3 – 4 λεπτά. Προσθέτουμε τις λιαστές τομάτες και τον πελτέ, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά για να καβουρδιστεί το αλεύρι. • Βγάζουμε τα υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε στη γάστρα, ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη μαρινάδα και τη βράζουμε για 2 – 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ξύνοντας με ξύλινη κουτάλα για να λιώσουν τα καμένα υπολείμματα. Ρίχνουμε το ζωμό και όταν πάρει βράση αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα. Κλείνουμε καλά με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για 1 1/2 ώρα ή λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. • Μήλα και μαραθόριζα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μήλα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το γλυκάνισο και το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. • Μόλις ψηθεί καλά το κρέας, ρίχνουμε στη γάστρα τα μήλα με τη σάλτσα τους και ψήνουμε το φαγητό με ξεσκέπαστη γάστρα, για άλλα 10 – 15 λεπτά. Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα μήλα και τα αφήνουμε σε πιατέλα. • Σερβίρισμα: Με το ραβδομπλέντερ λιώνουμε το περιεχόμενο της γάστρας για να φτιάξουμε μια λεία, δεμένη σάλτσα. Μοιράζουμε τη σάλτσα σε μεγάλα πιάτα και από πάνω βάζουμε κρέας και μήλα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Modern Greek
Classic
Christmas
Lunch,Dinner
Winter
Main courses
  • Χοιρινό με μήλα, μαραθόριζα και γλυκάνισο