facebook-pixel
Recipe Search ResultsΧοιρινό με πατάτες και σπανάκι
Ab logo
  • Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι
Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι

Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι

by AB FOODSTORIES
Average
31'- 60'
0/5
Low

Ingredients forPeople

4 servings
  • χυμό και ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
  • 1 κιλό χοιρινή πανσέτα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. πατάτες μικρές
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • πιπέρι (Για το σπανάκι)
  • 1 πιπερίτσα κόκκινη καυτερή
  • 1 κ.σ. βούτυρο (Για το σπανάκι)
  • 2 κρεμμυδάκι φρέσκo, ψιλοκομμένo (Για το σπανάκι)
  • 1/2 ματσάκι μάραθο (Για το σπανάκι)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (Για το σπανάκι)
  • αλάτι (Για το σπανάκι)
  • 6 κ.σ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη (Για το σπανάκι)
  • χυμό και ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
  • 1 κιλό χοιρινή πανσέτα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. πατάτες μικρές
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • πιπέρι (Για το σπανάκι)
  • 1 πιπερίτσα κόκκινη καυτερή
  • 1 κ.σ. βούτυρο (Για το σπανάκι)
  • 2 κρεμμυδάκι φρέσκo, ψιλοκομμένo (Για το σπανάκι)
  • 1/2 ματσάκι μάραθο (Για το σπανάκι)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (Για το σπανάκι)

Start cooking

- Κόβουμε την πανσέτα σε μικρές μπουκιές μεγέθους ρεβιθιού, και τις πατάτες κυδωνάτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομματάκια τις πανσέτας και τα γυρίζουμε ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τις πατάτες και το σκόρδο, αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
- Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να μαραθούν. Μόλις μαραθούν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύ-ουμε καλά για να ενωθούν και σερβίρουμε μαζί με το χοιρινό με τις πατάτες.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Νο 1     

Γκρατέν χοιρινού με λουκάνικο

Εκτέλεση
- Κόβουμε 350 γρ. χοιρινό σε μικρές μπουκιές.
- Κόβουμε 1 λουκάνικο σε φέτες και το τσιγαρίζουμε σε 4 κ.σ. ελαιόλαδο,
σε ένα βαθύ τηγάνι για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 πράσα ψιλοκομμένα, 2 πιπεριές Φλωρίνης σε λεπτές ροδέλες και 1 τριμμένο καρότο. Σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε τις μπουκιές χοιρινού.
- Ανακατεύουμε και σβήνουμε με
1 σφηνάκι τσίπουρο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε 200 ml ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 500 γρ. πένες για 6 λεπτά.
- Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κλωναράκι θυμάρι, 10 τοματίνια κομμένα στη μέση,
200 γρ. κατίκι, 2 αυγά χτυπημένα, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος που έχουμε βουτυρώσει.
- Στρώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με 200 γρ. τριμμένο πεκορίνο και, αν θέλουμε, με λίγη καπνιστή
πάπρικα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ΊC για 35 λεπτά.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Νο 2  

Ψιλοκομμένη χοιρινή πανσέτα  στο τηγάνι
με λαχανικά και καπνιστό τυρί

Εκτέλεση
- Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε 600 γρ. χοιρινή πανσέτα σε μικρές μπουκιές.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομματάκια της πανσέτας για 3-4 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ψιλοκόβουμε 2 πιπεριές (κόκκινη και πράσινη) και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, και κόβουμε σε κυβάκια 2 κολοκυθάκια και 2 καρότα.
- Προσθέτουμε 100 γρ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε λαχανικά εποχής, κουνουπίδι και μπρόκολο.
- Σβήνουμε με 2 σφηνάκια λευκό κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέ-τουμε 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών, αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ψιλοκομμένη καυκαλήθρα και 150 γρ. καπνιστό τυρί σε κυβάκια. Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά πριν σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή με λευκό αρωματικό ρύζι.
Εκτέλεση
- Κόβουμε την πανσέτα σε μικρές μπουκιές μεγέθους ρεβιθιού, και τις πατάτες κυδωνάτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομματάκια τις πανσέτας και τα γυρίζουμε ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τις πατάτες και το σκόρδο, αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
- Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να μαραθούν. Μόλις μαραθούν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύ-ουμε καλά για να ενωθούν και σερβίρουμε μαζί με το χοιρινό με τις πατάτες.

 

Rating

Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Low Carbohydrate
Everyday recipe,Sunday Course,Father's day
Lunch,Dinner
Autumn,Winter
Main courses

Shop recipe for 4 servings

  • Χοιρινή Πανσέτα Με Οστό Ελληνική
    Offer 15%
    ~700 gr
    7,9€/kg€5,53
    6,75 €/kg
    ~€4,72
    7074887
  • Ελαιόλαδο  1lt
    1 L
    9,4 €/ L
    €9,40
    7143658
  • ΣΚΟΡΔΑ ΞΕΡΑ  1 ΤΕΜ
    1000 gr
    1,75 €/ Kg
    €1,75
    7064249