Recipe Search ResultsΧοιρινό ρολό με σάλτσα κόκκινου κρασιού και γκρατιναρισμένο πουρέ
Ab logo
  • Χοιρινό ρολό με σάλτσα κόκκινου κρασιού και γκρατιναρισμένο πουρέ

Χοιρινό ρολό με σάλτσα κόκκινου κρασιού και γκρατιναρισμένο πουρέ

by Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Christmas
Main courses
Χοιρινό ρολό με σάλτσα κόκκινου κρασιού και γκρατιναρισμένο πουρέ

Ingredients for 8 People

8 People
  • 1 κλαδάκι θυμάρι (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • λίγο σχοινόπρασο (για τον γκρατιναρισμένο πουρέ)
  • 1 δαφνόφυλλο (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 1 κομμάτι σέλερυ (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 1 καρότο (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 2 μικρά κρεμμύδια (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • φρέσκα βότανα (θυμάρι, δενδρολίβανο)
  • πιπέρι
  • Αλάτι
  • 1 μήλο
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα με βότανα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2,5 κιλά χοιρινή σπάλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 150 γρ. Κεφαλογραβιέρα (για τον γκρατιναρισμένο πουρέ)
  • 100 γρ. Βούτυρο (για τον γκρατιναρισμένο πουρέ)
  • 100 γρ. Κρέμα γάλακτος (για τον γκρατιναρισμένο πουρέ)
  • 8 πατάτες χονδρές (για τον γκρατιναρισμένο πουρέ)
  • 1 κομμάτι κρύο βούτυρο (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 1/2 πορτοκάλι (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 1/2 μήλο (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 500 ml ζωμό κρέατος (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • 750 ml κόκκινο κρασί (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους (για την σάλτσα κρασιού με μέλι)

Shop this recipe

Essential ingredients

Start cooking

Ανοίγουμε το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο μήλο. Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά. Το τυλίγουμε σε ρολό. Το δένουμε να κρατήσει το σχήμα του. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα. Το βάζουμε τα ταψί και το ψήνουμε για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, μαζεύουμε τα ζουμιά του κρέατος (και τα ρίχνουμε στην σάλτσα κρασιού) και το ακουμπάμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να ροδίσει στο φούρνο για 30' περίπου. Το αλείφουμε δυο τρεις φορές με σάλτσα κρασιού με μέλι. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10'-15' και το κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με πουρέ. Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα λαχανικά. Τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό. Την σουρώνουμε σε ψιλή σήτα. Την ξαναβάζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει πυκνή σαν αραιό μέλι. Στο τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν θέλουμε να γυαλίσει προσθέτουμε στο τέλος 1 κομμάτι κρύο βούτυρο. Αν τη θέλουμε πολύ πυκνή ρίχνουμε 1 κ.σ. ρου. Για το γκρατιναρισμένο πουρέ Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες. Τις καλύπτουμε με νερό ίσα να τις σκεπάζει. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε .Σιγοβράζουμε για περίπου 25' να μαλακώσουν και να πιουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα να λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό τυρί. Αδειάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρέξ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10' να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Christmas
Lunch
All seasons
Main courses
  • Χοιρινό ρολό με σάλτσα κόκκινου κρασιού και γκρατιναρισμένο πουρέ

Shop this recipe

Essential ingredients