Recipe Search ResultsΧωνάκια με κιμά
Ab logo
  • Χωνάκια με κιμά

Χωνάκια με κιμά

by Σιμόνη Καφίρη

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Starters & nibbles
Χωνάκια με κιμά

Ingredients for 4 People

4 People
  • 1/2 κιλό κιμά βόειο (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας (για τη γέμιση)
  • 2 αβγά βρασμένα και ψιλοκομμένα (για τη γέμιση)
  • 1 ποτηράκι κρασί άσπρο (για τη γέμιση)
  • 1 τομάτα μεγάλη, ψιλοκομμένη (για τη γέμιση)
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (για τη γέμιση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη μπεσαμέλ)
  • 1/2 κιλό περίπου φύλλο κρούστας (για τα χωνάκια)
  • Αλάτι (για τη μπεσαμέλ)
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα (για τη μπεσαμέλ)
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι (για τη μπεσαμέλ)
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο (για τη μπεσαμέλ)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων (για τα χωνάκια)

Start cooking

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε και την τομάτα αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει ο κιμάς και να μείνει με το λαδάκι του. Όταν μισοκρυώσει, προσθέτετε τα αυγά και το τυρί. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Λιώνετετο βούτυρο και ανακατεύετε καλά το αλεύρι, με αβγογδάρτη. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνετε το γάλα χλιαρό και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να γίνει μια λεία μέτρια κρέμα. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και την ανακατεύετε στον κιμά. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες 12x20εκ. Βάζετε δύο - δύο κομμάτια αλειμμένα με ελαιόλαδο ή βούτυρο, τα τυλίγετε σε χωνάκι, τα γεμίζετε με το μείγμα του κιμά και κλείνετε το άνοιγμα,σπρώχνοντας τη μύτη του φύλλου που προεξέχει προς το εσωτερικό του χωνιού, ώστε να σκεπάσει τη γέμιση.Αλείφετε με ελαιόλαδο (ή βούτυρο) και πινέλο όλο το χωνί και το τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα χωνάκια. Τα διατηρείτε στο ψυγείο. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρετε αμέσως.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Everyday recipe
Brunch
All seasons
Starters & nibbles
  • Χωνάκια με κιμά