Recipe Search ResultsΧορτόσουπα με πιστού
Ab logo
  • Χορτόσουπα με πιστού

Χορτόσουπα με πιστού

by Βίκυ Σμυρλή

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Soup
Χορτόσουπα με πιστού

Ingredients for 4 People

4 People
  • 300 γρ. τομάτες αποφλοιωμένες, δίχως σπόρους κομμένες στα 4
  • 100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για το πιστού)
  • 200 γρ. φασόλια άσπρα βρασμένα από πριν (ή από κονσέρβα)
  • 300 γρ. φασολάκια φρέσκα κομμένα στα 8εκ.
  • 300 γρ. κολοκυθάκια, σε ροδέλες
  • 250 γρ. ρέβες, σε ροδέλες
  • 200 γρ. καρότα, σε ροδέλες πάχους 2 εκ.
  • 7 καρφάκια γαρύφαλλου
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 bouquet garni
  • Αλάτι
  • 2,5 λίτρα νερό
  • 150 γρ. σπαγγετίνι ή μαλλιά του αγγέλου
  • 75 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (για το πιστού)
  • 2 φλιτζάνια φυλλαράκια βασιλικού, πλυμένα και στεγνωμένα (για το πιστού)
  • σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φετούλες (για το πιστού)
  • δάφνη (για το bouquet garni)
  • θυμάρι (για το bouquet garni)
  • δενδρολίβανο (για το bouquet garni)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για το σερβίρισμα)
  • ανάμεικτα τυριά τριμμένα (πεκορίνο, γραβιέρα) (για το σερβίρισμα)
  • σάλτσα πιστού (για το σερβίρισμα)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • 7064505
  • ΚΑΡΟΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
    This item is no longer available
    7063927
  • This item is no longer available
    7063715
  • Start cooking

    Καρφώνετε τα καρφάκια γαρύφαλλου στο κρεμμύδι. Βάζετε νερό στην κατσαρόλα. Δένετε το bouquet garni με τον σπάγκο από τα χέρια της κατσαρόλας. Προσθέτετε στο νερό, αλάτι, το κρεμμύδι, τα καρότα και τις ρέβες και τα βράζετε για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά αρχίζοντας από τα πιο σκληρά (κολοκυθάκια, φασολάκια ) και τέλος τα βρασμένα φασόλια και τα σπαγγετίνι και συνεχίζετε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμη. Συγχρόνως βουτάτε σε νερό που βράζει τις τομάτες, τις αποφλοιώνετε, τις αφήνετε να κρυώσουν, τις κόβετε στη μέση και βγάζετε τους σπόρους. Προς το τέλος τις ρίχνετε στη σούπα και συμπληρώνετε και τις τομάτες για να μην λιώσουν και να κρατάει το σχήμα τους μέσα στη σούπα. Λύνετε το bouquet garni από το χέρι της κατσαρόλας. Αφαιρείτε το κρεμμύδι με τα καρφάκια γαρύφαλλου. Σερβίρετε τη σούπα σε ζεσταμένα πιάτα. Ρίχνετε από μια κουταλιά πιστού σε κάθε πιάτο και πασπαλίζετε τη σούπα με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα λαχανικά της σούπας ποικίλουν ανάλογα με την εποχή και φυσικά και τη δική σας προτίμηση (κουκιά, πράσα, σέλερι κ.λ.π. ). Το άμυλο μπορεί να είναι ζυμαρικά ή πατάτες. Η σούπα βράζει δίχως ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο θα το πάρει από την κουταλιά πιστού που θα ρίξετε μέσα στο πιάτο την ώρα του σερβιρίσματος. Για το πιστούΧτυπάτε στο γουδί το σκόρδο μαζί με τα φυλλαράκια του βασιλικού. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα και το πιπέρι και συνεχίζετε να χτυπάτε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενής πολτός. Ετοιμάζετε το πιστού από πριν και το κρατάτε στο ψυγείο για 2 μέρες. Η διαφορά που θα κάνει από το φρέσκο της ίδιας μέρας είναι το χρώμα του που θα σκουρύνει.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Everyday recipe
    Lunch
    All seasons
    Soup
    • Χορτόσουπα με πιστού

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • 7064505
  • ΚΑΡΟΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
    This item is no longer available
    7063927
  • This item is no longer available
    7063715