Recipe Search ResultsΧριστουγεννιάτικη μαρμελάδα
Ab logo
  • Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

by Σιμόνη Καφίρη

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

High

Rating

Not rated yet
Classic
Christmas
Desserts
Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1 κιλό μήλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 150 γρ. ανάλατα φιστίκια, ολόκληρα
  • 200 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμό)
  • 100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 1 κιλό αχλάδια
  • 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή μπράντι

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Μήλα Στάρκινγκ
    This item is no longer available
    7062815
  • Κανέλα Ολόκληρη 13g
    This item is no longer available
    7064498
  • ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ  1 KG
    This item is no longer available
    7070127
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΛΕΥΚΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΨΥΧΑ 280 GR
    This item is no longer available
    7088478
  • Start cooking

    Καθαρίζετε τα μήλα και τα αχλάδια, τα κόβετε σε πολύ μικρούς κύβους και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με 2 ποτήρια νερό. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κομπόστα. Στο μεταξύ, βάζετε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε τουλπάνι και τα δένετε σε πουγκάκι. Βάζετε στα βρασμένα φρούτα τον χυμό και το ξύσμα των εσπεριδοειδών, ανακατεύετε με τα αποξηραμένα φρούτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να μαριναριστούν 12 ώρες. Μεταφέρετε κατόπιν το μείγμα σε πλατειά κατσαρόλα, ρίχνετε τη ζάχαρη και τα ξυλαράκια κανέλας, προσθέτετε το πουγκί με τις φλούδες και βράζετε ανακατεύοντας καλά για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά (από την στιγμή που θα πάρει βράση). Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Η μαρμελάδα θα πρέπει να έχει δέσει. Τη δοκιμάζετε ρίχνοντας ένα κουταλάκι σε πιατάκι που έχετε βάλει νωρίτερα στο ψυγείο να παγώσει,και βλέπετε αν «στέκει». Αφαιρείτε το πουγκί, προσθέτετε το ποτό, ανακατεύετε και τη μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα βιδώνετε, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα. Βάζετε ετικέτες με τα υλικά της μαρμελάδας και ημερομηνία και φυσικά καλύπτετε το καπάκι με πανάκι στρογγυλό ή τετράγωνο με χριστουγεννιάτικα σχέδια και κορδέλες ή μαντηλάκι κεντημένο με κάποιο από τα φρούτα που περιέχει η μαρμελάδα.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Christmas
    Dessert
    Autumn,Winter
    Desserts
    • Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Μήλα Στάρκινγκ
    This item is no longer available
    7062815
  • Κανέλα Ολόκληρη 13g
    This item is no longer available
    7064498
  • ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ  1 KG
    This item is no longer available
    7070127
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΛΕΥΚΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΨΥΧΑ 280 GR
    This item is no longer available
    7088478