facebook-pixel
Recipe Search ResultsΧριστουγεννιάτικη μαρμελάδα
Ab logo
  • Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα
Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

by Σιμόνη Καφίρη
Average
>60'
0/5
High

Ingredients forPeople

6 servings
  • 1 κιλό μήλα
  • 1 κιλό αχλάδια
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμό)
  • 200 γρ. αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. ανάλατα φιστίκια, ολόκληρα
  • 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή μπράντι
  • 1 κιλό μήλα
  • 1 κιλό αχλάδια
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμό)
  • 200 γρ. αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. ανάλατα φιστίκια, ολόκληρα
  • 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή μπράντι

Start cooking

Καθαρίζετε τα μήλα και τα αχλάδια, τα κόβετε σε πολύ μικρούς κύβους και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με 2 ποτήρια νερό. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κομπόστα. Στο μεταξύ, βάζετε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε τουλπάνι και τα δένετε σε πουγκάκι. Βάζετε στα βρασμένα φρούτα τον χυμό και το ξύσμα των εσπεριδοειδών, ανακατεύετε με τα αποξηραμένα φρούτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να μαριναριστούν 12 ώρες. Μεταφέρετε κατόπιν το μείγμα σε πλατειά κατσαρόλα, ρίχνετε τη ζάχαρη και τα ξυλαράκια κανέλας, προσθέτετε το πουγκί με τις φλούδες και βράζετε ανακατεύοντας καλά για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά (από την στιγμή που θα πάρει βράση). Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Η μαρμελάδα θα πρέπει να έχει δέσει. Τη δοκιμάζετε ρίχνοντας ένα κουταλάκι σε πιατάκι που έχετε βάλει νωρίτερα στο ψυγείο να παγώσει,και βλέπετε αν «στέκει». Αφαιρείτε το πουγκί, προσθέτετε το ποτό, ανακατεύετε και τη μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα βιδώνετε, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα. Βάζετε ετικέτες με τα υλικά της μαρμελάδας και ημερομηνία και φυσικά καλύπτετε το καπάκι με πανάκι στρογγυλό ή τετράγωνο με χριστουγεννιάτικα σχέδια και κορδέλες ή μαντηλάκι κεντημένο με κάποιο από τα φρούτα που περιέχει η μαρμελάδα.

Rating

Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Christmas
Dessert
Autumn,Winter
Desserts

Shop recipe for 6 servings

  • Κανέλα Ξύλο 50g
    This item is no longer available
    7474814
  • Μήλα Στάρκινγκ
    This item is no longer available
    7062815
  • Αχλάδια Κρυστάλια Χύμα Ελληνικά
    This item is no longer available
    7062773