Κοτόπουλο με σος από μέλι και τζίντζερ
Average, >60'
Τρυπάμε με μαχαίρι τη σάρκα και μπήγουμε τις φέτες σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε καλά το μπούτι και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 30΄, να ροδίσει. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το μπούτι, τοποθετούμε τις πατατούλες ολόκληρες με τη φλούδα και τα κάστανα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄. Σβήνουμε με κρασί, μπαλσάμικο, σόγια σος, μέλι, και χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄. Αλείφουμε συχνά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού. Όταν ψηθεί το αφήνουμε σκεπασμένο για 20΄ Το σερβίρουμε ολόκληρο και κόβουμε φέτες στο τραπέζι.
Tip
Όσα κιλά είναι το κρέας τόση ώρα θέλει ψήσιμο, συν τα 30΄ για το ρόδισμα στην σχάρα
ΑΡΜΟΝΙΑ
Συνήθως το χοιρινό χρειάζεται ένα λευκό μεστό και στιβαρό κρασί δίπλα του, μιας και συγκαταλέγεται στα λευκά κρέατα. Παρόλ’ αυτά μιας και είναι γιορτές και το γιορτινό τραπέζι θέλει την ζεστασιά του κόκκινου από το χρώμα μέχρι την αίσθηση, εμείς προτείνω να επιλέξουμε ένα κόκκινο κρασί με το παραπάνω πιάτο. Άλλωστε τα κάστανα, η σαλτσούλα του και το δενδρολίβανο βοηθάνε έναν ερυθρό οίνο να σταθεί με αξιώσεις. Γι αυτό λοιπόν επιλέξτε ένα βελούδινο Merlot, με μαλακωμένες τανίνες ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο, που παρά το κρύο που κάνει έξω μπορείτε να το δροσίσετε και λίγο.
Από τον