Χταπόδι Στιφάδο
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
MediumRating
5 of 5
Ingredients for 4 People
- 300 γρ πράσο σε μισές ροδέλες
- 4 φύλλα δάφνης
- 2 κ. σούπας μουστάρδα
- 1/2 κουταλάκι γλυκού μέτρια γεμάτο πιπέρι
- 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 συμπυκνωμένο ζωμό λαχανικών
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 200 γρ μελιτζάνα σε κύβους
- 140 γρ πελτέ ντομάτας
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 12 κρεμμυδάκια φρέσκα (το άσπρο μόνο) ολόκληρα
- 500 γρ ξερά κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 700 γρ χταπόδι πλοκάμι
- 700 γρ νερό
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
1. Βγάζουμε το χταπόδι από τη συσκευασία και το βάζουμε σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και το τοποθετούμε στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Το χταπόδι έχει αποψυχθεί μόλις αποκτήσει ελαστικότητα η σάρκα του.
2. Σε ένα μπολάκι με νερό ξεπικρίζουμε τη μελιτζάνα για λίγη ώρα και κατόπιν τη στραγγίζουμε καλά.
3. Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε τη μελιτζάνα, τα φρέσκα και το ξερά κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2' ακόμα.
4. Προσθέτουμε το χταπόδι, την ντομάτα και το νερό.
5. Τέλος ρίχνουμε τον πελτέ, το ξύλο κανέλας, το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά.
6. Σιγοβράζουμε για 20' περίπου και κατόπιν προσθέτουμε την κανέλα.
7. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10' και ρίχνουμε τη μουστάρδα ανακατεύοντας καλά να πάει παντού. Αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμα για 8' περίπου.
8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.