Recipe Search ResultsΧταπόδι στιφάδο με πετιμέζι
Ab logo
  • Χταπόδι στιφάδο με πετιμέζι

Χταπόδι στιφάδο με πετιμέζι

by AB FOODSTORIES

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Summer Meal
Main courses
Χταπόδι στιφάδο με πετιμέζι

Ingredients for 4 People

4 People
  • 1 μεγάλο χταπόδι, βάρους περίπου 1 κιλού, καθαρισμένο
  • 600 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 kg κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 200 ml χλιαρό νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Shop this recipe

Essential ingredients
  • 7091008
  • Ξίδι  400 ml
    400 ml
    1,2 Ε/ L
    €0,48
    7130596
  • 7068814
  • Ελαιόλαδο  1lt
    1 L
    4,29 Ε/ L
    €4,29
    7143658
  • Start cooking

    Βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Καθώς σιγοβράζει το χταπόδι, θα βγάλει άφθονα υγρά. Προσθέτουμε το κρασί, το ξίδι, τη δάφνη και πιπέρι, κλείνουμε ξανά την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει και η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Στο μεταξύ, βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, την κανέλα και το πετιμέζι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε μαζί με τη σάλτσα τους στην κατσαρόλα με το χταπόδι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε όλα μαζί τα υλικά για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με έξτρα πιπέρι.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek
    Classic
    Summer Meal
    Lunch
    Main courses
    • Χταπόδι στιφάδο με πετιμέζι

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • 7091008
  • Ξίδι  400 ml
    400 ml
    1,2 Ε/ L
    €0,48
    7130596
  • 7068814
  • Ελαιόλαδο  1lt
    1 L
    4,29 Ε/ L
    €4,29
    7143658