facebook-pixel
Recipe Search ResultsΧταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου
Ab logo
  • Χταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου
Χταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου

Χταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου

by AB Food Stories
Average
>60'
5/5
Medium

Ingredients forPeople

6 servings
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι (για τη σκορδαλιά)
  • ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι (για τη σκορδαλιά)
  • φρέσκος μάραθος + δυόσμος (πάνω από τη σκορδαλιά)
  • 1 φλ. ξίδι λευκό ή λεμόνι (για τη σκορδαλιά) + λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • 2 χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες (για τη σκορδαλιά)
  • 1 φλ. νερό (για τη σκορδαλιά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη σκορδαλιά)
  • 3 φέτες πορτοκάλι
  • 5 σκελίδες σκόρδο (για τη σκορδαλιά)
  • 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 kg χταπόδι
  • 2 φλ. αμύγδαλα (για τη σκορδαλιά)
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο (για το χταπόδι) + 1 1/2 φλ. (για τη σκορδαλιά) + λίγο έξτρα (για το σερβίρισμα)
  • 4 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι (για τη σκορδαλιά)
  • ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι (για τη σκορδαλιά)
  • φρέσκος μάραθος + δυόσμος (πάνω από τη σκορδαλιά)
  • 1 φλ. ξίδι λευκό ή λεμόνι (για τη σκορδαλιά) + λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • 2 χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες (για τη σκορδαλιά)
  • 1 φλ. νερό (για τη σκορδαλιά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη σκορδαλιά)
  • 3 φέτες πορτοκάλι
  • 5 σκελίδες σκόρδο (για τη σκορδαλιά)
  • 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 kg χταπόδι
  • 2 φλ. αμύγδαλα (για τη σκορδαλιά)
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

Start cooking

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το στεγνώνουμε και το βάζουμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 180° C για 20 λεπτά. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς ώστε να μπορέσουμε να το πιάσουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι. Απλώνουμε στον πάγκο 2 στρώσεις με λαδόκολλα και ρίχνουμε στο κέντρο το παραπάνω μείγμα. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, το κλείνουμε καλά στις άκρες, το τοποθετούμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Σκορδαλιά: Εν τω μεταξύ, πολτοποιούμε στο μούλτι τα αμύγδαλα με το νερό, αλάτι, πιπέρι και τα σκόρδα. Σταματάμε, μαζεύουμε ό,τι έχει πάει στα τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σιγά σιγά το 1 φλ. από το ελαιόλαδο, το ξύσμα, το ξίδι και στο τέλος το ψωμί. Δοκιμάζουμε και βελτιώνουμε τη γεύση κατά το γούστο μας. Τέλος, αν χρειάζεται, ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή λίγο νερό, αν τη θέλουμε πιο ρευστή. Όταν ψηθεί το χταπόδι, τοποθετούμε τη λαδόκολλα σε μια πιατέλα, την ανοίγουμε και περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι και πασπαλίζουμε με μάραθο. Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά, γαρνιρισμένη με τον δυόσμο.

Rating

Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Lunch
All seasons
Main courses