Cinnamon Rolls
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
LowRating
Not rated yet
Ingredients for 8 People
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (Για τη γέμιση )
- 1/2 φλ. άχνη ζάχαρη (Για τη γέμιση)
- 55 γρ. βούτυρο (Για τη γέμιση)
- 1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη (Για τη γέμιση )
- 3/5 φλ. μαύρη ζάχαρη (Για τη γέμιση )
- αποξηραμένα φρούτα (προαιρετικά), σε κομματάκια
- ξηροί καρποί (προαιρε-τικά), τριμμένοι στο μούλτι
- 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
- 110 γρ. βούτυρο + έξτρα για το άλειμμα της ζύμης, όλα σε θ.δ.
- 1 κ.γ. αλάτι
- 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.γ. μαγιά, ξηρή
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1/4 φλ. γάλα
- 1/2 φλ. νερό
- 2 κ.σ. γάλα (Για τη γέμιση)
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
- Ανακατεύουμε το γάλα με το νερό και ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία 35-40ΊC ώστε να μπορέσει να ενεργοποιηθεί η μαγιά όταν την προσθέσουμε. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τη μαγιά και τη
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ανακα-τεύουμε ελαφρά και περιμένουμε
5 με 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, κρατώντας λίγο αλεύρι στην άκρη (περίπου 2 κ.σ.) για το ζύμωμα.
- Λιώνουμε 30 γρ. από το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Το ρίχνουμε μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μείγμα του γάλακτος που έχει αφρίσει και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αυγό και σιγά-σιγά το αλεύρι με τη μαγιά, ανακατεύοντας αρχικά με σύρμα και στη συνέχεια με ξύλινη κουτάλα (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε από την αρχή μίξερ).
- Όταν σχηματιστεί η ζύμη, τη βγάζουμε από το μπολ. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε με τα χέρια. Αν νιώσουμε ότι κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Όταν η ζύμη γίνει απαλή και ελαστική, την πλάθουμε σε μπάλα και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο που έχουμε λιώσει στα χέρια μας. Τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε επίσης βουτυρώσει, την καλύπτουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πασπαλίζουμε και πάλι τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι και με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο πάχους 3 χιλιοστών. Αλείφουμε την επιφάνειά της με 55 γρ. βούτυρο.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. Αν θέλουμε, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στη ζύμη. Έπειτα, την πιάνουμε από τη στενή μεριά της, την τυλίγουμε σε ρολό και την κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 3 εκ.
- Ακουμπάμε τις ροδέλες στο ταψί με την κομμένη επιφάνεια οριζόντια. Καλύπτουμε με μεμβράνη απαλά και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1 ώρα.
- Λιώνουμε 25 γρ. βούτυρο και αλείφουμε τις ροδέλες από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ΊC για 15-20 λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Αφή-νουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά.
- Λιώνουμε το βούτυρο για το γλάσο, το ανακατεύουμε με την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνουμε μια κουταλιά γάλα, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε άλλη μία, μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή (εάν θέλουμε πιο παχύρρευστο γλάσο δεν βάζουμε τόσο γάλα, ή το αντίθετο).
- Περιχύνουμε με το γλάσο τις ροδέλες και σερβίρουμε.