Recipe Search ResultsΦακές με ανάμεικτο τουρσί σταμναγκάθι, κρεμμύδι και καρότο
Ab logo
  • Φακές με ανάμεικτο τουρσί σταμναγκάθι, κρεμμύδι και καρότο

Φακές με ανάμεικτο τουρσί σταμναγκάθι, κρεμμύδι και καρότο

by AB FOODSTORIES
Για το Πασχαλινό Τραπέζι

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Vegetarian
Easter
Main courses
Φακές με ανάμεικτο τουρσί σταμναγκάθι, κρεμμύδι και καρότο

Ingredients for 4 People

4 People
  • 350 ml ξίδι
  • 5 κ. γ. ζάχαρη
  • 150 ml νερό
  • 2 κ. γ. αλάτι
  • 1 κ. γ. μαραθόσπορο
  • 1 κ. γ. γλυκάνισο
  • 7 κρεμμύδια του στιφάδο, σε φέτες κυδωνάτες
  • λίγες τρυφερές κορφές από άνηθο και μάραθο
  • 2 καρότα, σε μπαστουνάκια
  • 500 g. σταμναγκάθι, καθαρισμένο
  • 500 φακές
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού
  • 1 ντομάτα, σε μικρούς κύβους
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξίδι
  • 1 πιπεριά, σε μικρούς κύβους
  • πιπέρι
  • αλάτι

Start cooking

• Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ξίδι με το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το σταμναγκάθι και το τραβάμε με πιρούνι αμέσως για να μην ψηθεί. Το ξεπλένουμε και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει. • Μέσα στο νερόξιδο που βράζει, ρίχνουμε το μαραθόσπορο, το γλυκάνισο και αποσύρουμε από την φωτιά. • Χωρίζουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα, τον άνηθο και το μάραθο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. • Τότε ρίχνουμε μέσα το σταμναγκάθι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 2 -3 μέρες, να μαριναριστούν και να πάρουν τα αρώματα. • Σε κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματίζουμε τις φακές για 1-2’ και τις ξεπλένουμε. • Τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό και τη δάφνη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το σκόρδο και τις βράζουμε, φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Όταν είναι έτοιμες, πετάμε τη δάφνη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το σκόρδο, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. • Βάζουμε σε ένα μπολ το φρέσκο κρεμμύδι, το μαϊντανό, την πιπεριά και τη τομάτατομάτα, τις φακές και ανακατεύουμε. • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. • Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τα τουρσιά, τις φακές γύρω- γύρω και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Vegetarian
Easter
Lunch
Spring
Main courses
  • Φακές με ανάμεικτο τουρσί σταμναγκάθι, κρεμμύδι και καρότο