Start cooking
Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια δυο βράσεις αποσύρουμε από τη φωτιά, τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα καρότα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τα κομμένα ντοματάκια με τον χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν θέλουμε). Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 400 ml καυτό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε μια γάστρα. Προσθέτουμε το ρύζι, απλώνοντάς το ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε πάνω από το φαγητό το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζουμε στο γκριλ του φούρνου τώρα για 5-7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.