Φάβα με ψητά καρότα, κολοκυθάκια, ντοματίνια με λαδολέμονο από αρωματικά εποχής
Difficulty
AverageDuration
>60'Pricing
MediumRating
Not rated yet
Ingredients for 4 People
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο (Για τη φάβα)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο (Για το λαδολέμονο)
- 4 φλ. χυμός λεμονιού (Για το λαδολέμονο)
- 1 στήμονες σαφράν, διαλυμένοι σε 1 κ. σ. ζεστό νερό (Για το λαδολέμονο)
- 800 ml νερό (Για τη φάβα)
- 1/2 φλ. φάβα
- 3 κ. σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (Για το σερβίρισμα )
- λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (Για το σερβίρισμα )
- 2 κ. σ. ελιές θρούμπες, ψιλοκομμένες (Για το σερβίρισμα )
- 3 κ. σ. κάππαρη (Για το σερβίρισμα )
- αλάτι (Για τα ψητά λαχανικά )
- ελαιόλαδο (Για τα ψητά λαχανικά )
- 3 4-5 κλαράκια θυμάρι ή δεντρολίβανο (Για τα ψητά λαχανικά )
- ντοματίνια (Για τα ψητά λαχανικά )
- 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες (Για τα ψητά λαχανικά )
- 3 κολοκύθια, σε μπαστουνάκια (Για τα ψητά λαχανικά )
- 4 καρότα, σε μπαστουνάκια (Για τα ψητά λαχανικά )
- 4 κ. γ. μουστάρδα (Για το λαδολέμονο)
- 1 κ. γ. μέλι (Για το λαδολέμονο)
- 1 κ. σ. φύλλα δυόσμου (Για το λαδολέμονο)
- 3 κ. σ. φυλλαράκια μαϊντανού (Για το λαδολέμονο)
- 1 κ. γ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (Για το λαδολέμονο)
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
Φάβα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με το νερό να βράσει. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και ξαφρίζουμε με μια κουτάλα για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει και να έχει απορροφήσει όλο το νερό.
Λαχανικά: Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, τα στρώνουμε σε ένα ταψί σε μία στρώση και ψήνουμε στους 170° C για 25 λεπτά. Αφαιρούμε τα αρωματικά και τα πετάμε.
Λαδολέμονο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και κρατάμε το λαδολέμονο σε βαζάκι στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Όταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές. Σερβίρουμε με τα λαχανικά στο πλάι, γαρνίρουμε με τα υλικά του σερβιρίσματος και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο.
Tip
Προσοχή, αυτό είναι ένα ξινό λαδολέμονο που ταιριάζει με τη φάβα, η οποία θέλει οξύτητα. Αν το βάλουμε, π.χ., σε ψάρι, θα μειώσουμε το λεμόνι στο 1/4 φλ. και θα αυξήσουμε το ελαιόλαδο στο 1/2 φλ.