Recipe Search ResultsΦάβα με θράψαλα
Ab logo
  • Φάβα με θράψαλα

Φάβα με θράψαλα

by AB Foodstories
Η Φάβα Λάρισας «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» είναι φάβα από λαθούρι, που ευδοκιμεί σε περιοχές όπως η Λάρισα, με ζεστό, μεσογειακό κλίμα. Στην περιοχή αυτή οι τοπικές συνθήκες είναι ιδανικές και παράγουν έναν καρπό ιδιαίτερα νόστιμο, με έντονη γήινη γεύση. Έναν καρπό βραστερό, που δίνει απολαυστικά βελούδινη φάβα.

Difficulty

Easy

Duration

>60'

Pricing

Low

Rating

Not rated yet
Classic
Lenten
Main courses
Φάβα με θράψαλα

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1 κ.γ. μουστάρδα, σε σκόνη (για το λαδολέμονο)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα και ανακατεμένα με φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο (για το σερβίρισμα)
  • 4 κλαράκια φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα), ψιλοκομμένα (για τη φάβα)
  • 1/4 φλ. χυμός λεμονιού (για τη φάβα)
  • 1/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» (για τη φάβα)
  • πιπέρι (για τη φάβα)
  • αλάτι (για τη φάβα)
  • 2 καρότα, καθαρισμένα, ολόκληρα (για τη φάβα)
  • 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο (για τη φάβα)
  • 250 g φάβα Λάρισας «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
  • 800 g θράψαλα νωπά ελληνικά «AB Fresh to go», κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. μέλι Θάσου «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» (για το λαδολέμονο)
  • 60 ml ελαιόλαδο (για το λαδολέμονο)
  • 30 ml χυμός λεμονιού (για το λαδολέμονο)
  • 40 ml χυμός από πορτοκάλια Λακωνίας «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» (για το λαδολέμονο)
  • 2 κ.σ. μελάνι σουπιάς, προαιρετικά, (για το λαδολέμονο)
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»

Start cooking

Φάβα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 750 ml νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν πάει να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει και να απορροφήσει όλο το νερό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και να σφίξει. Τη μεταφέρουμε στο μούλτι και την πολτοποιούμε μαζί με τα λαχανικά. Αδειάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι το σερβίρισμα.
Λαδολέμονο: Χτυπάμε για 1 λεπτό στο μούλτι όλα τα υλικά.
Θράψαλα: Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μια δόση από το θράψαλο. Αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τη δόση σε μια πιατέλα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα θράψαλα, βάζοντας σε κάθε δόση λίγο λάδι στο τηγάνι και αφήνοντάς τα να μαγειρευτούν για λιγότερο από 1 λεπτό, για να μη σκληρύνουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με το λαδολέμονο και το μείγμα από το φρέσκο κρεμμύδι.
• Ρίχνουμε και τη φρέσκια ρίγανη στη φάβα, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε τα θράψαλα.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Modern Greek
Classic
Lenten
Lunch
All seasons
Main courses
  • Φάβα με θράψαλα