Γαλοπούλα γεμιστή
by Akis Petretzikis
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
MediumRating
Not rated yetClassic
Christmas
Main courses
Shop this recipe

Ingredients for 10 People
- 1 χούφτα κάστανα βρασμένα (Για τη γέμιση)
- Αλάτι (Για τη γαλοπούλα )
- 3 σκελίδες σκόρδο (Για τη γαλοπούλα )
- Θυμάρι (Για τη γαλοπούλα )
- 1 κρεμμύδι μεγάλο (Για τη γαλοπούλα )
- 1 πράσινο μήλο (Για τη γαλοπούλα )
- 8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες (Για τη μαρινάδα )
- 1 χούφτα βερίκοκα ξερά (Για τη γέμιση)
- 4 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι μαύρο (Για τη μαρινάδα )
- 1 κονσέρβα σάλτσα έτοιμη (Για την κράνμπερι σως )
- 1 μήλο πράσινο, ξηρούς καρπούς (προαιρετικά) (Για τη γέμιση)
- Λίγο σέλερι (Για τη γέμιση)
- αλάτι (για τη γέμιση)
- 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά (Για τη γαλοπούλα )
- 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (Για τη γέμιση)
- 3 μεγάλα κρεμμύδια (Για τη γέμιση)
- 150 γρ βούτυρο χωρισμένο (Για τη γέμιση)
- 2 σκελίδες σκόρδο (Για τη γέμιση)
- Θυμάρι (Για τη γέμιση)
- Μερικά ξερά μυρωδικά (Για τη γέμιση)
- 500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα (Για τη γέμιση)
- 100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών (Για τη γέμιση)
- Πιπέρι (Για τη γέμιση)
- Πιπέρι (Για τη γαλοπούλα )
- 100 γρ βούτυρο (Για τη γαλοπούλα )
- 4 λίτρα νερό (Για τη μαρινάδα )
- 2 λεμόνια κομμένα στη μέση (Για τη μαρινάδα )
- 4 φύλλα δάφνης (Για τη μαρινάδα )
- 1 μάτσο μαϊντανό (Για τη μαρινάδα )
- 2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο (Για τη μαρινάδα )
- 200 γρ αλάτι χοντρό (Για τη μαρινάδα )
- 5 κουτ. σούπας μέλι (Για τη μαρινάδα )
- Λίγα καρύδια (Για την κράνμπερι σως )
Shop this recipe
Essential ingredients
7064248
7062828
7102961
This item is no longer available
7064221
Load 4 more products
Start cooking
Εκτέλεση
Για τη γαλοπούλα
1. Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, τα αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.
3. Τη στραγγίζουμε, τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε ξεσκέπαστη στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
4. Βάζουμε στην κοιλιά της το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4.
5. Την αλατοπιπερώνουμε, την αλείφουμε με βούτυρο και την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τη βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω τοποθετούμε ταψάκι με νερό και τη ψήνουμε στους 170°C για 3 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πιάσει καλή κρούστα. Για τη γέμιση 1. Σωτάρουμε στο μισό βούτυρο, το κρεμμύδι πολύ καλά μαζί με σκόρδο, αλατοπίπερο και θυμάρι. Προσθέτουμε το ψωμί και το υπόλοιπο βούτυρο και το σωτάρουμε καλά για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα.
2. Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν τα ανακατεύουμε πολύ για να μη γίνουν σαν κόλα. Τα βάζουμε σε πιατέλα. Για την κράνμπερι σως Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 45 λεπτά με 1 ώρα ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 3 ώρες
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, τα αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.
3. Τη στραγγίζουμε, τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε ξεσκέπαστη στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
4. Βάζουμε στην κοιλιά της το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4.
5. Την αλατοπιπερώνουμε, την αλείφουμε με βούτυρο και την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τη βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω τοποθετούμε ταψάκι με νερό και τη ψήνουμε στους 170°C για 3 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πιάσει καλή κρούστα. Για τη γέμιση 1. Σωτάρουμε στο μισό βούτυρο, το κρεμμύδι πολύ καλά μαζί με σκόρδο, αλατοπίπερο και θυμάρι. Προσθέτουμε το ψωμί και το υπόλοιπο βούτυρο και το σωτάρουμε καλά για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα.
2. Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν τα ανακατεύουμε πολύ για να μη γίνουν σαν κόλα. Τα βάζουμε σε πιατέλα. Για την κράνμπερι σως Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 45 λεπτά με 1 ώρα ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 3 ώρες
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Christmas
Other
Winter
Main courses
Shop this recipe
Essential ingredients
7064248
7062828
7102961
This item is no longer available
7064221
Load 4 more products