Recipe Search ResultsΓαλοπούλα γεμιστή
Ab logo
  • Γαλοπούλα γεμιστή

Γαλοπούλα γεμιστή

by Akis Petretzikis

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Christmas
Main courses
Γαλοπούλα γεμιστή

Ingredients for 10 People

10 People
  • 1 χούφτα κάστανα βρασμένα (Για τη γέμιση)
  • Αλάτι (Για τη γαλοπούλα )
  • 3 σκελίδες σκόρδο (Για τη γαλοπούλα )
  • Θυμάρι (Για τη γαλοπούλα )
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο (Για τη γαλοπούλα )
  • 1 πράσινο μήλο (Για τη γαλοπούλα )
  • 8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες (Για τη μαρινάδα )
  • 1 χούφτα βερίκοκα ξερά (Για τη γέμιση)
  • 4 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι μαύρο (Για τη μαρινάδα )
  • 1 κονσέρβα σάλτσα έτοιμη (Για την κράνμπερι σως )
  • 1 μήλο πράσινο, ξηρούς καρπούς (προαιρετικά) (Για τη γέμιση)
  • Λίγο σέλερι (Για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά (Για τη γαλοπούλα )
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (Για τη γέμιση)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια (Για τη γέμιση)
  • 150 γρ βούτυρο χωρισμένο (Για τη γέμιση)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (Για τη γέμιση)
  • Θυμάρι (Για τη γέμιση)
  • Μερικά ξερά μυρωδικά (Για τη γέμιση)
  • 500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα (Για τη γέμιση)
  • 100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών (Για τη γέμιση)
  • Πιπέρι (Για τη γέμιση)
  • Πιπέρι (Για τη γαλοπούλα )
  • 100 γρ βούτυρο (Για τη γαλοπούλα )
  • 4 λίτρα νερό (Για τη μαρινάδα )
  • 2 λεμόνια κομμένα στη μέση (Για τη μαρινάδα )
  • 4 φύλλα δάφνης (Για τη μαρινάδα )
  • 1 μάτσο μαϊντανό (Για τη μαρινάδα )
  • 2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο (Για τη μαρινάδα )
  • 200 γρ αλάτι χοντρό (Για τη μαρινάδα )
  • 5 κουτ. σούπας μέλι (Για τη μαρινάδα )
  • Λίγα καρύδια (Για την κράνμπερι σως )

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Σκόρδα ξερά Τεμάχιο
    This item is no longer available
    7064248
  • Mήλα Γκόλντεν Ελληνικά
    This item is no longer available
    7062828
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΙ ΩΜΟΙ 250 GR
    This item is no longer available
    7102961
  • Start cooking

    Εκτέλεση Για τη γαλοπούλα 1. Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες.
    2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, τα αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.
    3. Τη στραγγίζουμε, τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε ξεσκέπαστη στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
    4. Βάζουμε στην κοιλιά της το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4.
    5. Την αλατοπιπερώνουμε, την αλείφουμε με βούτυρο και την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τη βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω τοποθετούμε ταψάκι με νερό και τη ψήνουμε στους 170°C για 3 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πιάσει καλή κρούστα. Για τη γέμιση 1. Σωτάρουμε στο μισό βούτυρο, το κρεμμύδι πολύ καλά μαζί με σκόρδο, αλατοπίπερο και θυμάρι. Προσθέτουμε το ψωμί και το υπόλοιπο βούτυρο και το σωτάρουμε καλά για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα.
    2. Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν τα ανακατεύουμε πολύ για να μη γίνουν σαν κόλα. Τα βάζουμε σε πιατέλα. Για την κράνμπερι σως Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 45 λεπτά με 1 ώρα ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 3 ώρες
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Christmas
    Other
    Winter
    Main courses
    • Γαλοπούλα γεμιστή

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Σκόρδα ξερά Τεμάχιο
    This item is no longer available
    7064248
  • Mήλα Γκόλντεν Ελληνικά
    This item is no longer available
    7062828
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΙ ΩΜΟΙ 250 GR
    This item is no longer available
    7102961