Recipe Search ResultsΓεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια
Ab logo
  • Γεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια

Γεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια

by Σιμόνη Καφίρη

Difficulty

Average

Duration

31'- 60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Starters & nibbles
Γεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια

Ingredients for 4 People

4 People
  • 2 φλιτζάνιαα ρύζι καρολίνα
  • Γιαούρτι (για το σερβίρισμα)
  • 3 κ.σ. κουκουνάρια
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 12 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 8 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 130 Αμπελόφυλλα
  • Λίγες φέτες λεμονιού (για το σερβίρισμα)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 50 GR
    This item is no longer available
    7101795
  • Λεμόνια Συσκευασμένα Ελληνικά
    This item is no longer available
    7062945
  • Start cooking

    Ζεματάμε τα φύλλα. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε, αν έχουν, τα κοτσανάκια τής βάσης. Αχνίζουμε τα ξερά κρεμμύδια σε λίγο νερό. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα αχνισμένα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και το μισό χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, τα κουκουνάρια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο κάθε φύλλο, με τη μεριά των νεύρων εσωτερικά, λίγη γέμιση και διπλώνουμε χωρίς να σφίγγουμε πάρα πολύ. Απλώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα και αραδιάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι ακόμα, χωρίς να συμπληρώσουμε με νερό. Τα σκεπάζουμε με πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να μισοσκεπάζει το πιάτο. Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους και δοκιμάζουμε. Αν χρειάζονται κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Τέλος, ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με γιαούρτι και φέτες λεμονιού. Tip: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 3-4 κουταλιές ψίχα από αμύγδαλα σπασμένη και μαύρες σταφίδες.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Everyday recipe
    Other
    All seasons
    Starters & nibbles
    • Γεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 50 GR
    This item is no longer available
    7101795
  • Λεμόνια Συσκευασμένα Ελληνικά
    This item is no longer available
    7062945