Recipe Search ResultsΓκούλας (Bogracs Gulyas)
Ab logo
  • Γκούλας (Bogracs Gulyas)

Γκούλας (Bogracs Gulyas)

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Main courses
Γκούλας (Bogracs Gulyas)

Ingredients for 6 People

6 People
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο ή λαρδί
  • 10 μέτριες πατάτες
  • 3 τομάτες ώριμες χωρίς σπόρους κομμένες σε κυβάκια
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μέτρια γεμάτο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαντζουράνα σκόνη (σε βαζάκια)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αγριοκύμινο (σπόροι σε βαζάκια)
  • 1 λίτρο ζωμός βοδινού
  • 1,5 κιλά μοσχάρι για βραστό κομμένο σε κύβους 5x5 εκ.
  • 2 τριμμένα κρεμμύδια
  • 3 κουταλιές σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Πατάτες Νάξου
    This item is no longer available
    7222810
  • Ντομάτες Τσαμπί Ελληνικές
    This item is no longer available
    7063671
  • Start cooking

    Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε την πάπρικα και ανακατεύετε για να πάει παντού.

    Βάζετε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και ρίχνετε τους κύβους του κρέατος και τους σοτάρετε για 8 με 10 λεπτά. Ρίχνετε τον ζωμό, το αγριοκύμινο και βράζετε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1½ ώρα.

    Συγχρόνως μισοβράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε κυβάκια. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνετε τις πατάτες, τις τομάτες, τις πιπεριές και τη μαντζουράνα και συνεχίζετε το βράσιμο για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να βράσουν καλά όλα τα υλικά. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή.

    ΤΙPS Η λέξη γκούλας (Gulyas) σημαίνει φύλακας των βοδιών – βοσκός. Το ομώνυμο φαγητό είναι μια κρεατόσουπα, λιγότερο ή περισσότερο πηχτή που μαγείρευαν
    οι νομάδες – βοσκοί με το κρέας που κρατούσαν αποξηραμένο μέσα σε σάκους που έφτιαχναν από την κοιλιά των ζώων. Το μαγείρευαν με τομάτες, πιπεριές και
    αρωματικά και στο τέλος πρόσθεταν τις πατάτες και κάποια κοντά χειροποίητα ζυμαρικά. To κόκκινο κρασί και το αλεύρι ως πηκτικό θεωρούνται γαλλική επιρροή.
    Το σκεύος Bogracs, μια μαύρη μαντεμένια χύτρα, είναι το σύμβολο της νομαδικής ζωής των πρώτων Μαγυάρων που το χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν το Gulyas στο
    ύπαιθρο. Ένας Ούγγρος ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι το σωστό Gulyas μόνο μέσα σε Bogracs πρέπει να μαγειρεύεται, μπορεί πια όχι στο ύπαιθρο, αλλά σε ανάλογες τέτοιες
    χύτρες ακόμη και για μαγείρεμα στο σπίτι.

    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Everyday recipe
    Dinner
    Winter
    Main courses
    • Γκούλας (Bogracs Gulyas)

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Πατάτες Νάξου
    This item is no longer available
    7222810
  • Ντομάτες Τσαμπί Ελληνικές
    This item is no longer available
    7063671