facebook-pixel
Recipe Search ResultsΚόκορας γεμιστός με κάστανα και ξερά φρούτα
Ab logo
  • Κόκορας γεμιστός με κάστανα και ξερά φρούτα
Κόκορας γεμιστός με κάστανα και ξερά φρούτα

Κόκορας γεμιστός με κάστανα και ξερά φρούτα

by AB FOODSTORIES
Hard
>60'
0/5
Medium

Ingredients forPeople

6 servings
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για την κρούστα)
  • 10 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
  • 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
  • 1/2 φλ. μαύρες σταφίδες (Για τη γέμιση)
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο (ανάλογα με το γούστο μας) (Για τη γέμιση)
  • 10 κάστανα καθαρισμένα, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (Για τη γέμιση)
  • 100 γρ. αμυγδαλόσκονη (Για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για τη γέμιση)
  • 1 κ.γ. πάπρικα, σε σκόνη (Για τη γέμιση)
  • 200 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο (Για την κρούστα)
  • 50 ml κονιάκ (Για την κρούστα)
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (Για την κρούστα)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή (Για την κρούστα)
  • 2 κ.σ. μέλι (Για την κρούστα)
  • αλάτι (Για την κρούστα)
  • λίγο μπαχάρι, σε σκόνη (Για την κρούστα)
  • 1/2 γρ. σαφράν (Για τη γέμιση)
  • 200 ml έτοιμο μαύρο τσάι, καυτό (Για τη γέμιση)
  • 1 μεγάλος κόκορας, βάρους 3 κιλών περίπου, καθαρισμένος και καψαλισμένος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για την κρούστα)
  • 10 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
  • 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
  • 1/2 φλ. μαύρες σταφίδες (Για τη γέμιση)
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο (ανάλογα με το γούστο μας) (Για τη γέμιση)
  • 10 κάστανα καθαρισμένα, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (Για τη γέμιση)
  • 100 γρ. αμυγδαλόσκονη (Για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για τη γέμιση)
  • 1 κ.γ. πάπρικα, σε σκόνη (Για τη γέμιση)
  • 200 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο (Για την κρούστα)
  • 50 ml κονιάκ (Για την κρούστα)
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (Για την κρούστα)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή (Για την κρούστα)

Start cooking

Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το καυτό τσάι και ρίχνουμε το σαφράν. Βυθίζουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, και τα μουσκεύουμε για 30 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα ξερά φρούτα στραγγισμένα από το τσάι, τα κάστανα, το γιαούρτι και την
αμυγδαλόσκονη. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΊC.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της κρούστας.
- Γεμίζουμε τον κόκορα με το μείγμα της γέμισης, και ράβουμε το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνουμε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά την εξωτερική επιφάνειά του και αλείφουμε με μια ποσότητα από το μείγμα της κρούστας.
- Μεταφέρουμε τον κόκορα σε μεγάλη και βαθιά γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε και πάλι με όσο μείγμα κρούστας έχει περισσέψει και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η πέτσα του κόκορα να ροδίσει καλά και το ψαχνό του να μαλακώσει.
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το καυτό τσάι και ρίχνουμε το σαφράν. Βυθίζουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, και τα μουσκεύουμε για 30 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα ξερά φρούτα στραγγισμένα από το τσάι, τα κάστανα, το γιαούρτι και την
αμυγδαλόσκονη. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΊC.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της κρούστας.
- Γεμίζουμε τον κόκορα με το μείγμα της γέμισης, και ράβουμε το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνουμε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά την εξωτερική επιφάνειά του και αλείφουμε με μια ποσότητα από το μείγμα της κρούστας.
- Μεταφέρουμε τον κόκορα σε μεγάλη και βαθιά γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε και πάλι με όσο μείγμα κρούστας έχει περισσέψει και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η πέτσα του κόκορα να ροδίσει καλά και το ψαχνό του να μαλακώσει.

 

Rating

Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Christmas
Dinner
Winter
Main courses

Shop recipe for 6 servings

  • Αλάτι Πλαστική Φιάλη 400 gr
    This item is no longer available
    7136110
  • ΤΣΑΪ ΜΑΥΡΟ 10 ΦΑΚΕΛΑ Χ 2 GR
    This item is no longer available
    7070686
  • Αποξηραμένα Βερύκοκα 180g
    This item is no longer available
    7148930