Recipe Search ResultsΚολοκύθες γεμιστές με άγριο ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και «κιμά» φακής
Ab logo
  • Κολοκύθες γεμιστές με άγριο ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και «κιμά» φακής

Κολοκύθες γεμιστές με άγριο ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και «κιμά» φακής

by AB Foodstories

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Vegan
Christmas
Main courses
Κολοκύθες γεμιστές με άγριο ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και «κιμά» φακής

Ingredients for 6 People

6 People
  • 2 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • κλαδάκια φρέσκων μυρωδικών και σπόροι ροδιού, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • λίγη βιολογική κανέλα GREENBAY, τριμμένη
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 300 ml ζωμός λαχανικών
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 1/2 μοσχοκάρυδο
  • 1 μεγάλη κίτρινη κολοκύθα ή 3 μικρές
  • 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (τα φύλλα)
  • 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φρέσκα κράνμπερις ή 1/2 φλ. αποξηραμένα
  • 1/2 φλ. άγριο ρύζι
  • 100 γρ. φακές βιολογικές BIOVITA
  • 2 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες και θρυμματισμένες ή ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. vegan βούτυρο NATURLI BIO

Start cooking

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους. • Βάζουμε τα δύο μισά κολοκύθας σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί (με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω). Αλείφουμε με λίγο λάδι και vegan βούτυρο, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγη κανέλα και στη συνέχεια ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά (για τη μεγάλη κολοκύθα) ή για 25-30 λεπτά (για τις μικρές), έως ότου η σάρκα είναι αρκετά τρυφερή ώστε να βγαίνει με ένα κουτάλι. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν αρκετά για να μπορούμε να τις διαχειριστούμε. • Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο vegan βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις φακές, τα κράνμπερις, τα φύλλα δεντρολίβανου και θυμαριού και το μοσχοκάρυδο, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση και στη συνέχεια σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε ελαφρώς στο δόντι. Περίπου στα μισά του βρασμού προσθέτουμε και το ρύζι. • Παίρνουμε τα μισά της κολοκύθας, που έχουν πια κρυώσει, και βγάζουμε το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας με ένα κουτάλι, αφήνοντας λίγο τριγύρω ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους. Προσθέτουμε τη σάρκα της κολοκύθας στο μείγμα με τις φακές και το ρύζι και το πολτοποιούμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Δοκιμάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά. • Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα στα δύο μισά της κολοκύθας, πιέζοντάς το ελαφρώς. • Ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά και σερβίρουμε με φρέσκους σπόρους ροδιού και κλαδάκια φρέσκων μυρωδικών.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Modern Greek
Vegan
Christmas
Lunch
Main courses
  • Κολοκύθες γεμιστές με άγριο ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και «κιμά» φακής