Κρητικό Τραπέζι
by Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
MediumRating
Not rated yetClassic
Everyday recipe
Main courses
Shop this recipe

Ingredients for 6 People
- πιπέρι (για τις χυλοπίτες)
- 3 κουταλιές λάδι ( για την κρητικη σαλάτα)
- 3 αυγά (για τις χυλοπίτες)
- 200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό (για τις χυλοπίτες)
- λίγη ρίγανη (για τις χυλοπίτες)
- 150 γρ. ΑΒ Επιλογή Γραβιέρα Κρήτης (για τις χυλοπίτες)
- 250 γρ. ΑΒ Επιλογή Μυζήθρα Κουρούπας (για τις χυλοπίτες)
- 300 γρ. ΑΒ Επιλογή Ανθότυρο Κρήτης (για τις χυλοπίτες)
- 3 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες (για τις χυλοπίτες)
- 4 ΑΒ Επιλογή λουκάνικα Κρήτης με σταμναγκάθι (για τις χυλοπίτες)
- 150 γρ. ΑΒ Επιλογή Απάκι (για τις χυλοπίτες)
- αλάτι (για τις χυλοπίτες)
- 500 γρ. ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη χυλοπίτες Κρήτης (για τις χυλοπίτες)
- λαδόκολλες (για τις χυλοπίτες
- 3 κουταλιές ΑΒ Επιλογή μυζήθρα Κουρούπας (για την κρητική σαλάτα)
- λίγη ρίγανη (για την κρητική σαλάτα)
- λίγες ελιές (για την κρητική σαλάτα)
- 2 κουταλιές κάπαρη ΑΒ (για την κρητική σαλάτα)
- 2 ντομάτες ώριμες κόκκινες (για την κρητική σαλάτα)
- κανέλλα (για το γρήγορο γλυκό)
- 5 παξιμάδια ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη από την Άση Γωνία (για την κρητική σαλάτα)
- ΑΒ Επιλογή Ανθότυρο (για το γρήγορο γλυκό)
- μέλι Κρήτης ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη (για το γρήγορο γλυκό)
Shop this recipe
Essential ingredients
7146560
7063671
7068706
7076453
Load 4 more products
Start cooking
Για τις χυλοπίτες
Βράζουμε τις κρητικές χυλοπίτες για 6', τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το απάκι και αφαιρούμε το έντερο από τα λουκάνικα. Τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρητικά αλλαντικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε λίγη αποξηραμένη ρίγανη. Βράζουμε τη σάλτσα για σε μέτρια φωτιά για 6'-8' λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Θριματιζουμε το ανθότυρο και τη μυζήθρα Κουρούπας και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις χυλόπιτες έτσι όπως στάζουν από το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε .
Στρώνουμε λαδόκολλες σταυρωτά σε ταψί και ρίχνουμε τις χυλόπιτες με τη σάλτσα τους.
Σε μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με τα αβγά, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και περιχύνουμε την επιφάνεια του φαγητού.
Κλείνουμε τις λαδόκολλες και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20' .
Για τη σαλάτα Κρήτης
Σπάμε τα παξιμάδια στη μέση, τα βάζουμε σε μπολ, ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε ρίγανη.Τα στήνουμε σε σαλατιέρα. Περιχύνουμε με ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα και γαρνίρουμε με κάπαρη,ελιές και ρίγανη. Τέλος, προσθέτουμε την μυζήθρα Κουρούπας.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Για το γρήγορο γλυκό
Σερβίρουμε το ανθότυρο Κρήτης σε φέτες και περιχύνουμε με μέλι και κανέλα.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek Traditional
Classic
Everyday recipe
Lunch
All seasons
Main courses
Shop this recipe
Essential ingredients
7146560
7063671
7068706
7076453
Load 4 more products