Η χορτοφαγική εκδοχή της κλασικής συνταγής για Κυπριακά αφέλια, που αντικαθιστά το χοιρινό με μελιτζάνα και δαμάσκηνα, για μια νόστιμη, υγιεινή παραλλαγή του αγαπημένου Κυπριακού πιάτου!
Easy
31'- 60'
0/5
Low
Ingredients forPeople
4 servings
αλάτι (για τα αφέλια)
αλάτι (για το πουργούρι)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το πουργούρι)
5 κούπες νερό, βραστό (για το πουργούρι)
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού (για το πουργούρι)
1 τομάτα (φρέσκια), κομμένη σε κύβους (για το πουργούρι)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (για το πουργούρι)
1 πακέτο πλιγούρι Μακεδονίας Η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ (για το πουργούρι)
πιπέρι (για τα αφέλια)
400 g τομάτα κονκασέ (για τα αφέλια)
1 ξυλάκι κανέλα (για τα αφέλια)
φρέσκο δενδρολίβανο (για τα αφέλια)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για τα αφέλια)
4 κουτ. σούπας ΑΒ σπόροι κόλιανδρου (για τα αφέλια)
4 μελιτζάνες (μεγάλες), κομμένες σε κύβους (για τα αφέλια)
2 ποτήρια ΑΒ Μακεδονικός Ξινόμαυρο κρασί (για τα αφέλια)
20 αποξηραμένα δαμάσκηνα (για τα αφέλια)
αλάτι (για τα αφέλια)
αλάτι (για το πουργούρι)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το πουργούρι)
5 κούπες νερό, βραστό (για το πουργούρι)
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού (για το πουργούρι)
1 τομάτα (φρέσκια), κομμένη σε κύβους (για το πουργούρι)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (για το πουργούρι)
1 πακέτο πλιγούρι Μακεδονίας Η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ (για το πουργούρι)
πιπέρι (για τα αφέλια)
400 g τομάτα κονκασέ (για τα αφέλια)
1 ξυλάκι κανέλα (για τα αφέλια)
φρέσκο δενδρολίβανο (για τα αφέλια)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για τα αφέλια)
4 κουτ. σούπας ΑΒ σπόροι κόλιανδρου (για τα αφέλια)
4 μελιτζάνες (μεγάλες), κομμένες σε κύβους (για τα αφέλια)
Start cooking
1. Τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο, μαζί με τον κόλιανδρο για περίπου 5’, σε μέτρια φωτιά.
2. Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, την τομάτα κονκασέ, τα δαμάσκηνα και το αλατοπίπερο, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 20’, μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό.
Για το πουργούρι:
3. Παράλληλα, σε ένα άλλο σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τη φρέσκια τομάτα σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
4. Προσθέτουμε το πλιγούρι, το νερό, λίγο αλάτι και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε μέχρι το πλιγούρι να πιεί όλο το νερό.
5. Σερβίρουμε τα αφέλια πάνω στο πουργούρι και γαρνίρουμε με φρέσκο δενδρολίβανο!