Recipe Search ResultsΛαμπροκουλούρα με ορεκτικά
Ab logo
  • Λαμπροκουλούρα με ορεκτικά

Λαμπροκουλούρα με ορεκτικά

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Starters & nibbles
Λαμπροκουλούρα με ορεκτικά

Ingredients for 8 People

8 People
  • 6 κουταλιές βούτυρο λιωμένο, χλιαρό (για το ψωμί, υπόλοιπα υλικά)
  • Κατίκι ανακατεμένο με ανθότυρο
  • 1 γιαούρτι παραδοσιακό, χωρίς την πέτσα (για το ψωμί, υπόλοιπα υλικά)
  • 3 (για το ψωμί, υπόλοιπα υλικά) αβγά
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα (για το ψωμί, αρχικό ζύμωμα)
  • 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο (για το ψωμί, αρχικό ζύμωμα)
  • 1 κουταλιά μαχλέπι κοπανισμένο (για το ψωμί, αρχικό ζύμωμα)
  • 2 κουταλιές ζάχαρη (για το ψωμί, αρχικό ζύμωμα)
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά στιγμής (για το ψωμί, αρχικό ζύμωμα)
  • 2 κουταλάκια αλάτι (για το ψωμί, αρχικό ζύμωμα)
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό (για το ψωμί, αρχικό ζύμωμα)
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό (για το ψωμί, αρχικό ζύμωμα)
  • Γάλα χλιαρό, όσο θα χρειαστεί (για το ψωμί, υπόλοιπα υλικά)
  • Σουσάμι καβουρδισμένο (για τα ορεκτικά)
  • τυριά σε κύβους (για τα ορεκτικά)
  • αγγουράκια τουρσί
  • Καρδούλες αγκινάρας τουρσί
  • Ελιές
  • Ραπανάκια
  • Κοπανιστή
  • Τοματίνια στρογγυλά
  • Ασπράδι ή ολόκληρο αβγό ελαφρά χτυπημένο, για άλειμμα (για το ψωμί, υπόλοιπα υλικά)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • 7064505
  • ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜMENH 35 GR
    This item is no longer available
    7064499
  • ΑΛΕΥΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΛΑΚΟ 1 KGR
    This item is no longer available
    7069681
  • Start cooking

    Χρόνος προετοιμασίας: Για την κουλούρα 20 λεπτά, για τα ορεκτικά 30 λεπτά

    Χρόνος παραμονής για να φουσκώσει: 2 ώρες

    Χρόνος μαγειρέματος: 1-1 ½ ώρα

    Για το ψωμί: Ανακατεύετε όλα τα υλικά για το αρχικό ζύμωμα μαζί, μέσα στο μπολ του μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι και τα αβγά και ζυμώνετε με το γάντζο ζυμώματος. Ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα χλιαρό, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία και ελαστική. Τέλος, προσθέτετε το βούτυρο και ζυμώνετε μέχρι να απορροφηθεί καλά από το μίγμα. Το μεταφέρετε σε λεκανίτσα ελαφρά αλευρωμένη και το αφήνετε σκεπασμένο σε μια γωνιά να ξεκουραστεί 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναβάζετε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθετε σαν καρβέλι. Σχηματίζετε στο κέντρο ένα βαθούλωμα και ανοίγετε μία τρύπα που τη μεγαλώνετε με τη γροθιά μέχρι να έχετε ένα άνοιγμα στη μέση της κουλούρας, 10-12 εκ. περίπου. Τη μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί. Την σκεπάζετε ξανά με πανί ή μεμβράνη και αφήνετε την κουλούρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφαιρείτε κατόπιν τη μεμβράνη, χαράζετε ακτινωτά την επιφάνεια με μαχαίρι, 5-6 γραμμές. Αλείφετε την κουλούρα με το αβγό για να γυαλίσει και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1-1 ½ ώρα, μέχρι δηλαδή να φουσκώσει αρκετά, να ροδίσει η επιφάνεια και στο χτύπημα του χεριού σας να ηχεί «κούφια». Αφήστε τη λαμπροκουλούρα να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

    Ετοιμάζετε τα ορεκτικά: Σκεπάζετε με κοπανιστή μερικά τοματίνια και άλλα με το μίγμα κατίκι-ανθότυρο. Κυλάτε μερικά μέσα σε σουσάμι. Καθαρίζετε τα ραπανάκια αφήνοντας κόκκινη φλούδα και τους δίνετε διάφορα σχήματα. Στερεώνετε τα ορεκτικά στην κουλούρα, με μακριές οδοντογλυφίδες ή καλαμάκια, φροντίζοντας να εναλλάσσονται τα χρώματα. Στερεώνετε και μερικά «γυμνά» τοματίνια. Στα αγκιναράκια βάζετε στη μέση από μία κάπαρη. Φτιάχνετε μίγμα μαγιονέζας και κέτσαπ με μερικές σταγόνες ταμπάσκο ή άλλο ντιπ και το σερβίρετε κοντά στη λαμπροκουλούρα

    Rating
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek Traditional
    Classic
    Everyday recipe
    Lunch
    Spring
    Starters & nibbles
    • Λαμπροκουλούρα με ορεκτικά

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • 7064505
  • ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜMENH 35 GR
    This item is no longer available
    7064499
  • ΑΛΕΥΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΛΑΚΟ 1 KGR
    This item is no longer available
    7069681